«Προοδευτικό Τείχος απέναντι στην Ανίερη Συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς που χτυπά τη Γυναικεία Αυτοδιάθεση»

Αμέτρητες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ομοφοβικό νομοσχέδιο του Όρμπαν, ο οποίος απαγόρευσε την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους.

Ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας τις βαθιές ανησυχίες τους για την «ανίερη συμμαχία EΛΚ και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς» που λαμβάνει χώρα, αυτή τη φορά ενάντια στη γυναικεία αυτοδιάθεση, με το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ουγγαρίας που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφραση.

Ευρωβουλευτές τόσο από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους αλλά και την Renew Europe συντάχθηκαν ενάντια σε νόμους που πλήττουν δικαιώματα και θεμελιώδης αξίες της ΕΕ.

Στόχος των ευρωβουλευτών είναι να δημιουργήσουν «προοδευτικό τείχος απέναντι στην ανίερη συμμαχία δεξιάς – ακροδεξιάς που χτυπά τη γυναικεία αυτοδιάθεση».

Η έκθεση της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων

Η έκθεση της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων είναι η πρώτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -τα τελευταία δέκα χρόνια- που έχει αφιερωθεί ειδικά στην «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα στην ΕΕ» (SRHR).

Επαναβεβαιώνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα στην ΕΕ ως ανθρώπινα δικαιώματα, που συνδέονται εγγενώς με την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της βίας που βασίζεται στο φύλο, υπογραμμίζει τις υπόλοιπες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα του SRHR στην ΕΕ, προκλήσεις που συνδυάζονται με τα μέτρα COVID-19 και καταγγέλλει την οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και το SRHR σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ πολιτικών ομάδων. Επομένως, είναι ισορροπημένη, μελετημένη και προσεκτικά σχεδιασμένη. Αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις στην τήρηση όλων των πτυχών του SRHR, με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της αρχής της επικουρικότητας, ενώ εγκρίθηκε από την επιτροπή FEMM από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (27).

Αρβανίτης: Προοδευτικό Τείχος απέναντι στην Ανίερη Συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς που χτυπά τη Γυναικεία Αυτοδιάθεση

Με εναλλακτικά ψηφίσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ακροδεξιά επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πυρήνα της έκθεσης της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων «Σχετικά με την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ (SRHR), στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών» που κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Και συμπληρώνει: Μιας έκθεσης που, εάν ψηφιστεί ως έχειν:

  • διασφαλίζει τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα ως Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
  • υπογραμμίζει τις προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα των SRHR στην ΕΕ, προκλήσεις που σχετίζονται με τα μέτρα για τον COVID-19.
  • καταγγέλλει την οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και τα SRHR σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Tα εναλλακτικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν από το ECR και το ΕΛΚ:

  • δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα των SRHR,
  • δεν υποστηρίζουν την πρόσβαση στη σύγχρονη και δωρεάν αντισύλληψη & την ασφαλή και νόμιμη έκτρωση και
  • δεν αντιμετωπίζουν τη γυναικολογική και μαιευτική βία.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη

Η σημερινή διαμαρτυρία που έλαβε χώρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της Αριστεράς, του S&D, των Πρασίνων και του Renew, έρχεται να υπερασπιστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα απέναντι σε μία ακόμη ανίερη συμμαχία EΛΚ και Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, αυτή τη φορά ενάντια στη γυναικεία αυτοδιάθεση, στη σκιά του εκτρωματικού αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Με εναλλακτικά ψηφίσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ακροδεξιά επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πυρήνα της έκθεσης της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων «Σχετικά με την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ (SRHR), στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών» που κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια. Μιας έκθεσης που, εάν ψηφιστεί ως έχειν:

  • διασφαλίζει τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα ως Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
  • υπογραμμίζει τις προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα των SRHR στην ΕΕ, προκλήσεις που σχετίζονται με τα μέτρα για τον COVID-19.
  • καταγγέλλει την οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και τα SRHR σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Tα εναλλακτικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν από το ECR και το ΕΛΚ:

  • δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα των SRHR,
  • δεν υποστηρίζουν την πρόσβαση στη σύγχρονη και δωρεάν αντισύλληψη & την ασφαλή και νόμιμη έκτρωση και
  • δεν αντιμετωπίζουν τη γυναικολογική και μαιευτική βία.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι πως και τα δύο εναλλακτικά ψηφίσματα ενσωματώνουν αντιδικαιωματικό λόγο που χρησιμοποιείται από αρνητές του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην υγεία, την αυτοδιάθεση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στη σκιά της εχθρικής για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ πολιτικής των χωρών του Βίσεγκραντ, είναι επιτακτική η ανάγκη να μην επιτρέψουμε ένα ακόμη πισωγύρισμα στα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, αυτή τη φορά στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις προσπάθειες Δεξιάς – Ακροδεξιάς να βυθίσουν την Ευρώπη στο σκοτάδι των διακρίσεων και της γυναικείας καταπίεσης, θα μας βρίσκουν απέναντι.

Ο Όρμπαν απαγόρευσε την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους

Πριν από μερικές ημέρες ο Όρμπαν με πλειοψηφία 157 ψήφων και τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, πέρασε από τη Βουλή ένα νέο νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, βάζοντας στο στόχαστρο βιβλία, διαφημίσεις, σειρές και ταινίες.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Το ίδιο θα ισχύει για βιβλία, όπως ήταν η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Σειρές όπως “Friends” ή ταινίες όπως “Bridget Jones”, “Harry Potter” ή “Billy Eliot”, που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, που έχει καλέσει σε διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων, περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για την Ουγγαρία».

«Πυρά» από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κράτη-μέλη της ΕΕ

Tην αντίθεσή της στο νέο σχέδιο νόμου εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έκανε λόγο για «ντροπή» ενώ «αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υπέγραψαν δήλωση όπου καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει κατά του νόμου της κυβέρνησης Ορμπάν, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους «από τις διακριτικές ρυθμίσεις απέναντι στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών».