Πρόωρες εκλογές: «Κλείδωσαν» οι πιθανές ημερομηνίες

Σε παρασκηνιακό επίπεδο ψιθυρίζονται ημερομηνίες, ξεδιπλώνονται σενάρια, διατυπώνονται εκτιμήσεις, διαμορφώνονται ισορροπίες και προσμετρώνται κέρδη και μειονεκτήματα που μπαινοβγαίνουν στη ζυγαριά ανάλογα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.

Στο προσκήνιο του Μαξίμου διά στόματος και του Πρωθυπουργού κυριαρχεί αποκλειστικά η φράση εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο τα εκλογικά διλήμματα υπάρχουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και σχετικές ανησυχίες στα κυβερνητικά στελέχη και στα γαλάζια γραφεία της Πειραιώς.

Συγκεκριμένες σκέψεις νεοδημοκρατών φαίνεται πως παίρνουν μορφή εισηγήσεων προς το πρωθυπουργικό γραφείο ήδη από τη συμπλήρωση του πρώτου επταμήνου διακυβέρνησης μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και με φόντο την απλή αναλογική με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Πάντως εκτός παραμικρής επεξεργασίας για τα γαλάζια στελέχη μοιάζει να είναι μόνο ένα ενδεχόμενο η εκλογική κινητικότητα μέσα στο επόμενο τετράμηνο προτού σβήσει το πρωθυπουργικό κεράκι για τον έναν χρόνο από τη νίκη της 7ης Ιουλίου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη πολλοί προσπαθούν να διαβάσουν τις προθέσεις του Μητσοτάκη εστιάζοντας σε δύο περιόδους στο φθινόπωρο του 2020 και στο καλοκαίρι του 2021 όσο και αν ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν δείχνουν διάθεση να ενδώσουν.

Η αλήθεια είναι ότι ενδεχόμενος δομικού τύπου μίνι ανασχηματισμός για διορθώσεις επιμέρους αστοχιών και για την επιτάχυνση στην παραγωγή έργου δύσκολα θα δικαιολογούσε στρατηγικά προθέσεις για προκήρυξη εκλογών σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο.

Οι ημερομηνίες που «παίζουν»

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2020: Ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και η νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος για τη ΝΔ αναζητεί ακόμη σαστισμένος τον βηματισμό του είναι οι αιχμές στην πρόταση για κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2020 μετά τη εμφάνιση στη ΔΕΘ. Η κυβερνητική ζυγαριά με τα πλεονεκτήματα γέρνει όχι μόνο λόγω της έλλειψης φθοράς για το Μαξίμου αλλά και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάψει πολύ νωρίς την απλή αναλογική εκμεταλλευόμενος τη θετική περίοδο για να στήσει τις διπλές όπως έχει τονίσει κάλπες. Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει να μην υπάρχουν εκκρεμότητες σε κρίσιμες θεσμικές διαδικασίες ενώ η θέλησή του για ανανέωση και διεύρυνση της ΝΔ έχει αποτυπωθεί στις μέχρι στιγμής επιλογές του.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021: To δεύτερο σενάριο που έχει μπει στη ζυγαριά με τα δικά του υπέρ και κατά αφορά το 2021. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά μια σειρά από καλά μαντάτα στην οικονομία.

Πληροφορίες: «ΤΑ ΝΕΑ»