Πρόωρο debate ενόψει εκλογών, την Τρίτη στο Στρασβούργο!

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα είναι απλώς μια καταγραφή πεπραγμένων, όπως αυτά τα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

Η συζήτηση στο Στρασβούργο, που θα αρχίσει στις 11.30πμ ώρα Ελλάδος, έχει τα… φόντα να εξελιχθεί σε ένα -έστω κάπως… ιδιότυπο- debate ενόψει εκλογών. Όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Διότι, μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να έχει αλλάξει τη διαδικασία και να μην δίνει πλέον το λόγο σε Ευρωβουλευτές να απευθυνθούν στον εκάστοτε Πρωθυπουργό, παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρει απέναντί του τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεδομένου ότι, πια, στον Πρωθυπουργό μπορούν να απευθυνθούν μόνον οι επικεφαλής των ευρω-ομάδων, πληροφορούμαστε ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει ήδη κάνει ενέργειες προκειμένου να οριστεί επικεφαλής της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, για τη συγκριμένη μέρα. Σύμφωνα, δε, με πηγές από την ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών, ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Στρασβούργο την Τρίτη θα εξελιχθεί σε ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση ουσίας, με τους κυρίους Παπαδημούλη και Ανδρουλάκη, σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τρία χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

– γιατί η Ελλάδα έχει πληθωρισμό 12%, υπερβαίνοντας κατά 50% τον μέσο όρο της ευρωζώνης
– γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 17, σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της
– γιατί η Ελλάδα έχει την 2η ακριβότερη τιμή βενζίνης στους 27
– γιατί η Ελλάδα είναι η 1η στους 27 σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσίου χρέους
– γιατί η Ελλάδα είναι η τελευταία σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου
– γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων
– γιατί η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την πανδημία, ανά εκατομμύριο κατοίκους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη
– γιατί η Ελλάδα έχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ απευθείας αναθέσεων με δημόσια δαπάνη
– γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, ισχυρό πελατειακό κράτος, αδύναμο κοινωνικό κράτος.

-Ad-