Ο επικεφαλής του Μνημείου του Άουσβιτς, στην Πολωνία, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Νιγηρίας, με την οποία προσφέρεται να εκτίσει ένα μέρος της ποινής κάθειρξης 10 ετών που επιβλήθηκε σε έναν 13χρονο για την κατηγορία της βλασφημίας.
Ο Πιότρ Σιβίνσκι ζήτησε να δοθεί χάρη στον Ομάρ Φαρούκ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βλασφήμιση κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης. Τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε από ισλαμικό δικαστήριο στην Πολιτεία Κάνο της βόρειας Νιγηρίας. Αν δεν είναι εφικτό να δοθεί χάρη στον Ομάρ, ο Σιβίνσκι είπε ότι ο ίδιος και άλλοι 119 εθελοντές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την τιμωρία του παιδιού και να εκτίσουν έναν μήνα στη φυλακή ο καθένας.
Ως διευθυντής ενός μνημείου «όπου φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν παιδιά, δεν μπορώ να αδιαφορήσω για αυτήν την επαίσχυντη ποινή για την ανθρωπότητα», εξηγεί στην επιστολή του, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Μνημείου στο Twitter.
Δύο εκπρόσωποι του προέδρου της Νιγηρίας απέφυγαν να σχολιάσουν αυτήν την ασυνήθιστη παρέμβαση.
Η προεδρία της Νιγηρίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη δικαστική απόφαση, την οποία καταδίκασαν πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η UNICEF την χαρακτήρισε «λανθασμένη», τονίζοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Νιγηρία.
Ένας σύμβουλος του κυβερνήτη του Κάνο είπε ότι είδε την επιστολή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η θέση της κυβέρνησης του Κάνο ταυτίζεται με την απόφαση του ισλαμικού δικαστηρίου», είπε ο Σαλίχου Τάνκο Γιακασάι.
Ο Μπάμπα Τζίμπο Ιμπραχίμ, ένας εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Κάνο, είπε ότι δεν έχει διαβάσει την επιστολή, όμως εξήγησε ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να δώσει χάρη στο αγόρι.
Η Νιγηρία είναι διαιρεμένη μεταξύ του χριστιανικού (κατά κύριο λόγο) νότου και του μουσουλμανικού βορρά. Δώδεκα από τις 36 Πολιτείες της εφαρμόζουν τη σαρία.