Πρόσφυγες από την Ελλάδα θα πάρει η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρέσβης.
Ο Γάλλος πρέσβης ανέφερε ότι η χώρα του θα πάρει 400 αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη έναντι μιας ανθρωπιστικής πρόκλησης αλλά και έναντι της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα “ανοίξει τις πόρτες” στους μετανάστες.
Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, τόσο υλικά όσο και πολιτικά. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τις προκλήσεις αυτές». Την Τετάρτη, ο Μεζονάβ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Διαπιστώθηκε έντονη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου», ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Χαρακτήρισε δε θαρραλέα την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να φανεί αλληλέγγυα στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο και στη βοήθεια προς τις χώρες υποδοχής τους. «Ωστόσο, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει και καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και απομάκρυνση εκείνων των οποίων τα αιτήματα απορρίφθηκαν», συμπλήρωσε.
Στην συνέχεια έδωσε στον Γιώργο Κουμουτσάκο επιστολή του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, με συγκεκριμένες προτάσεις για το προσφυγικό.
«Η Γαλλία θα υποδεχθεί τους επόμενους μήνες 400 άτομα που έχουν φτάσει στην ελληνική επικράτεια. Θέλουμε να βοηθήσουμε επί του πρακτέου την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αυξημένη μεταναστευτική ροή των τελευταίων μηνών, όπως κάναμε και με την Ιταλία. Για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, θα πραγματοποιήσουμε, σε συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και τη FRONTEX, ομαδικές πτήσεις με προορισμό τις χώρες προελεύσεως», δήλωσε ο Μεζονάβ.
«Επίσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης. Θα αυξηθεί μάλιστα η παρουσία των Γάλλων ειδικών στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμεί, θα ενισχύσουμε τις ελληνικές ομάδες στα νησιά με Γάλλους διερμηνείς, ιατρούς και ψυχολόγους», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρέσβης.