Προσφυγικό: Η Γερμανία στέλνει ελικόπτερο και αστυνομικούς στην Ελλάδα

Ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς θα στείλει στην Αθήνα η Γερμανία ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια της φύλαξης των συνόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γερμανία, οι αστυνομικοί θα ενταχθούν στην δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί.

Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.

Ανοιχτή στην υποδοχή ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση στη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί προηγουμένως η τάξη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βερολίνο τονίζει μάλιστα ότι το ζήτημα δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία και των 27 κρατών-μελών, αλλά ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια «συμμαχία προθύμων».

100 επιπλέον φύλακες και οχήματα με θερμικές κάμερες στέλνει η Κομισιόν

Μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, που περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες, αποφάσισε το κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι μετά την επίσκεψη των τριών προέδρων των θεσμών χθες στον Έβρο και της κροατικής Προεδρίας, η Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση».

Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά,σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές.

Το Σχέδιο δράσης το οποίο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων,που θα συνεδριάσει στις 6 ώρα Ελλάδος στη βελγική πρωτεύουσα, περιλαμβάνει ακόμη:

  • Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.
  • Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.