Προσφυγικό: Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ, «Ναι» σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρχηγούς

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, καθώς η στάση της Γερμανίας είναι κρίσιμη για το πώς θα διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό τοπίο στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ, που ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το γερμανικό κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση των Πρασίνων για μεταφορά 5000 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, με το επιχείρημα ότι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία μία ευρωπαϊκή λύση. Ωστόσο, το Βερολίνο στέλνει ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς στην Ελλάδα για την ενίσχυση των προσπαθειών φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά η πρόταση που ετοιμάζεται να προωθήσει το Βερολίνο κατά το δεύτερο εξάμηνο της Γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Καγγελάριο για όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βιέννη όπου θα έχει συνάντηση με τον Αυστριακό πρωθυπουργό κ. Σεμπάστιαν Κούρτς ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ναι» σε κατ ιδίαν συναντήσεις όχι σε Συμβούλιο αρχηγών από το Μέγαρο Μαξίμου

Στο εσωτερικό πάντως μέτωπο, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με το επιχείρημα ότι «δεν θα πρόσθετε κάτι στην παρούσα φάση», αλλά αφήνει ανοικτό να υπάρξουν κατ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το μήνυμα που εκπέμπεται εντός και εκτός των συνόρων από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών από τα ανατολικά σύνορά μας συνιστά οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Αγκυρα. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση, όπως πχ η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες μεταναστών – όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα – ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές, η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά κα.