Προσφυγικό: «Λουκέτο» στα νησιά του βορείου Αιγαίου – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Γενική απεργία αποφάσισαν για σήμερα Τετάρτη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας, ενώ έχουν προγραμματιστεί και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Οι νησιώτες, μέσω εκτάκτων συνελεύσεων που έκαναν χθες, καταδικάζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο, ενώ διαμαρτύρονται για την έντονη αστυνομική παρουσία και τη βία που ξέσπασε την Τρίτη.

Στην απεργία συμμετέχουν έμποροι, η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου.

Για τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στη Σάμο.