Προσφυγικό: Σε Σύνοδο Κορυφής ποντάρει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη στον Έβρο

Με την αυτοψία της ηγεσίας της Ευρώπης στον Εβρο, στον οποίον επικρατεί σχεδόν πολεμικό σκηνικό, ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα του σχεδίου που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρισιμότερη, ίσως, δοκιμασία της χώρας σε περίοδο ειρήνης.

«Από σήμερα και μετά, ουδείς στην Ευρώπη θα δικαιούται να επικαλεσθεί άγνοια για τα όσα, με ευθύνη Ερντογάν διαδραματίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία, σημειωτέον είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε’ σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι οι Ευρωπαίοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι τη μαζική συγκέντρωση μεταναστών/προσφύγων και τον αγώνα που δίνουν οι ελληνικές αρχές για να τους κρατήσουν εντός των τειχών της Τουρκίας.

Αυτό, η επιτόπια, δηλαδή, επίσκεψη των κορυφαίων Ευρωπαϊκών παραγόντων, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας που στην κορύφωσή της έχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Για να δρομολογηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, για ειδικό και μοναδικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ. 3 της Συνθήκης, την οποία επικαλείται ήδη η Αθήνα, απαιτείται αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει, δηλαδή, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλαδή να υποβάλλει αίτημα στον Σαρλ Μισέλ, κατόπιν διαβούλευσης με τον Ντέιβιντ Σασόλι. Γι αυτό και η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι και οι τρεις βρέθηκαν σήμερα στον Εβρο και απέκτησαν προσωπική άποψη για την έκταση και την ένταση του προβλήματος και κυρίως για τους κινδύνους που απορρέουν από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού από τον Τούρκο Πρόεδρο για την Ε.Ε.

Προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος και να καλυφθούν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις για την έκτακτη Σύγκληση του Συμβουλίου των ηγετών της Ε.Ε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πιθανότατα αύριο, ενώ την Παρασκευή, μετά από αίτημά του, θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Τότε, την Παρασκευή, δηλαδή, θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 78 για τη Σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής και θα απαιτείται μόνον η πολιτική απόφαση – η οποία, πάντως, περνάει και από το Βερολίνο, που προς στιγμήν, τηρεί ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Αγκυρα.