Μεταναστευτικό: Συναγερμός για ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης – Έκτακτη σύσκεψη

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές Έβρου, καθώς το βράδυ της Παρασκευής (28/02) πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό σημείο διέλευσης επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και να περάσουν στη χώρα μας παρά τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Εξαιρετικά κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση στα ελληνικά σύνορα είναι ορατός μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας με «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.

120.000 κινούνται προς την Ελλάδα
Παρόμοια εικόνα, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη. Στο νησί, σύμφωνα με τα site lesvospost και stonisi, από το πρωί φθάνουν με φουσκωτές βάρκες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ροές αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα. Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκαλεί σήμερα, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί και σε αυτή πρόκειται να συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.