Προσφυγοπούλα Άριαν για υπόσχεση Μητσοτάκη: Δεν με πήρε τηλέφωνο ποτέ

«Αν συναντούσα ξανά τον πρωθυπουργό θα τον ρωτούσα αν η υπόσχεση που μου έδωσε ότι θα βοηθήσει την οικογένειά μου ήταν αληθινή ή απλά κούφια λόγια» δήλωσε στο ethnos.gr η 15χρονη Άριαν Άσορι από την επαρχία Γκαζνί του Αφγανιστάν με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.

Πριν λίγες μέρες η νεαρή προσφυγοπούλα βρήκε το θάρρος, πήρε το μικρόφωνο και ρώτησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνεδρίου (Athens Democracy Forum) στο Ζάππειο σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του απέναντι στους πρόσφυγες. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να σπουδάσω. Κοιμήθηκα πολλές φορές στα παγκάκια και στα πάρκα της Αθήνας γιατί δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ούτε οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μας βοήθησαν ενώ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν έδωσε λύση στο πρόβλημά μας. Βρεθήκαμε στην κατάσταση του άστεγου πολλές φορές. Πώς θα μπορέσω να εκπληρώσω και γω τα όνειρά μου και να συνεχίσω το σχολείο και αργότερα να σπουδάσω όπως τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου; Γι αυτό πήρα το λόγο και ρώτησα τον πρωθυπουργό» εξήγησε η 15χρονη προσφυγοπούλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού της εξήγησε την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. ζήτησε τον αριθμό του τηλέφωνου της για να δει πως μπορεί να την βοηθήσει. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, αυτό δεν έχει χτυπήσει.

Σήμερα η Άριαν μαζί με τα δύο αδέρφια της και τους γονείς της ζουν στα Κάτω Πατήσια όπου νοικιάζουν ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα φίλου τους από το Αφγανιστάν.

«Είναι μια προσωρινή λύση και πρέπει να μετακινηθούμε σύντομα. Αλλά δεν έχουμε επιλογές. Και οι δύο γονείς μου είναι άνεργοι. Δεν υπάρχουν χρήματα για να νοικιάσουμε σπίτι» είπε στο και πρόσθεσε: «Μου αρέσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, οι Έλληνες φίλοι μου και οι δάσκαλοί μου με τους οποίους βγαίνουμε έξω κάποιες φορές».

Γράφτηκε στο Γυμνάσιο στα Κάτω Πατήσια και μετά το σχολείο παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να μου δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσω νομική για να μπορώ να υπερασπίζομαι τα δίκαια των προσφύγων» είπε στο ethnos.gr και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους που υποβάλλουν αίτηση ασύλου, που αναζητούν και δεν μπορούν να βρουν εύκολα νομική υποστήριξη. Ανθρώπους που περνούν τις ίδιες δοκιμασίες όπως η οικογένειά μου».

Σε υπό κατάληψη κτίρια της πλατείας Βικτωρίας έκανε τα πρώτα όνειρα και σχέδιά της στην Ελλάδα. Εκεί με κάποιους άλλους έφηβους πρόσφυγες κατάφεραν να εκδώσουν ένα περιοδικό (δύο τεύχη). «Αυτό το περιοδικό μου έδωσε την ευκαιρία, παρουσιάζοντας το σε διάφορα σημεία της Αθήνας, να συγκεντρώσω περισσότερες εμπειρίες και να συναντήσω νέους και διαφορετικούς ανθρώπους με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αθήνα».

Η 15χρονη προσφυγοπούλα όμως στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη: «Οι πρόσφυγες δεν είναι εδώ για να τρώνε τα λεφτά των Ευρωπαίων ή για να ξοδεύουν τα ευρώ των Βρυξελλών. Είμαστε στην Ευρώπη γιατί θέλουμε να αισθανθούμε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δεν θέλουμε να μας πιέσουν να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Θέλουμε να μείνουμε εδώ. Αυτό που ζητάμε είναι μεταχείρηση σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιμετωπίστε μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ζήσουμε και μεις με αξιοπρέπεια».