ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ανοίξετε αυτό το mail – Μεγάλη απάτη

Αυξάνονται συνεχώς οι απάτες μέσω διαδικτύου, και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά προσοχή.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα από απάτες, κατά τα οποία άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με διάφορους τρόπους.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, είναι:

• Μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (B.E.C.-Business Email Compromise, CEO Fraud & Man in the middle attacks). Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις (προμηθευτές ή πελάτες) στο εξωτερικό. Μόλις εντοπίσουν μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με τις πραγματικές. Στη συνέχεια υποδύονται υπαλλήλους της συνεργαζόμενης επιχείρησης και πείθουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.

• Με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi & Pyramid Schemes). Στην περίπτωση αυτή οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, προκειμένου να τους ωθήσουν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Τι πρέπει να προσέχετε:
Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, που την τελευταία περίοδο είναι σε έξαρση, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins. Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:

– αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
– μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
– μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
– αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας ( password ) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
– αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας email: [email protected]
Μέσω application για smartphones: FEELSAFE E – COMMERCE
Μέσω Twitter: https://twitter.com/CyberAlertGR
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χρυσοχοΐδης για Σημίτη: «Αποτελεί κομμάτι της ψυχής μου»
6 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε ο Τζάστιν Τριντό από πρωθυπουργός του Καναδά
6 Ιανουαρίου, 2025
Τσούκαλης για τον γιο της εισαγγελέως των Τεμπών: «Η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων 50 ετών»
6 Ιανουαρίου, 2025
Κίνα: «Μην ανησυχείτε», λέει το Πεκίνο για τον HMPV – Τα 4 συμπτώματα
6 Ιανουαρίου, 2025
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να μην ξεχνούν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021
6 Ιανουαρίου, 2025
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία – «Η σεισμική δράση σε εξέλιξη»
6 Ιανουαρίου, 2025
Βρυξέλλες: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του πρωθυπουργού
6 Ιανουαρίου, 2025
Μπλίνκεν: Η Ρωσία επιδιώκει να μοιραστεί προηγμένες τεχνολογίες δορυφόρων με την Πιονγιάνγκ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ρωσία: «Περιορισμένης κλίμακας η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ»
6 Ιανουαρίου, 2025