ΠΡΟΣΟΧΗ – «Πάγος» στη διανομή Ζαντάκ λόγω μολυσμένων στοιχείων

Η εταιρεία Novartis ανακοίνωσε ότι σταματά τη διανομή του φαρμάκου Ζαντάκ σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετά από μολυσματικά στοιχεία που βρέθηκαν στο φάρμακο για το στομάχι.

Η απόφαση της ελβετικής εταιρείας έρχεται μετά την έρευνα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών για την παρουσία του συστατικού N-nitrosodimethylamine (NDMA), στο φάρμακο, ρανιτιδίνης και της ανακοίνωσης του Καναδά ότι θα σταματήσει τη διανομή.

Οι υπηρεσίες υγείας του Καναδά είχαν ζητήσει τη διακοπή της διανομής καθώς συλλέγουν περισσότερα στοιχεία και έχουν επαφές με διεθνείς οργανισμούς.

Επώνυμες εκδοχές του φαρμάκου όπως το Ζαντάκ της Sanofi είναι διαθέσιμες προς πώληση στον Καναδά, ενώ η εκδοχή γενόσημων διατίθεται και στην αγορά και με συνταγή, αναφέρει το Reuters.

Η αναστολή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση και σημαίνει ότι το υπάρχον εμπόρευμα στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί.

Ούτε ο Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ζήτησαν από τους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο αυτό.