Προστασία πρώτης κατοικίας: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης

Την παράταση προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία λήγει σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη βουλή, η οποία, για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί και νέο χρόνο προκειμένου να πείσει τους πιστωτές ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να υλοποιηθεί η άρση της προστασίας της α κατοικίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πολιτική λύση, η οποία θα προβλέπει την προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. «Δεν μπορεί να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και από την άλλη να δεχθούμε να τα χάσουν» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, αποδίδοντας το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει παράταση του νόμου 4605/2019 και πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας, αποσυνδεδεμένης από τον πτωχευτικό νόμο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών, οι οποίοι, ωστόσο, επέμειναν μέχρι τέλους στη θέση τους για άρση προστασία της α κατοικίας παρά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, περιλαμβανομένης και της χώρας μας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός προβλέπει την επιδότηση των δόσεων τόσο των επιχειρηματικών όσο και των στεγαστικών που έχουν προσημείωση της πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες ήταν ενήμεροι και πλέον δεν μπορούν είτε είχαν τα δάνειά τους σε ρύθμιση και κινδυνεύουν να γίνουν εκ νέου κόκκινα.

Η συζήτηση στη βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, με το Μέγαρο Μαξίμου να ετοιμάζεται για σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.