Swedish climate activist Greta Thunberg answers reporters after the European Court of Human Rights' ruling, Tuesday, April 9, 2024 in Strasbourg, eastern France. Europe's highest human rights court ruled that its member nations have an obligation to protect their citizens from the ill effects of climate change, but still threw out a high-profile case brought by six Portuguese youngsters aimed at forcing countries to reduce greenhouse gas emissions. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Πρόστιμο επιβλήθηκε στην Γκρέτα Τούνμπεργκ επειδή απέκλεισε την είσοδο του σουηδικού κοινοβουλίου

Πρόστιμο επιβλήθηκε στην ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ επειδή αψήφησε τις εντολές της αστυνομίας αφού απέκλεισε δύο φορές την είσοδο του κοινοβουλίου της Σουηδίας, τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης.

Επισημαίνεται πως η Τούνμπεργκ και άλλοι τέσσερις ακτιβιστές δικάζονταν αφού η αστυνομία τους απομάκρυνε δια της βίας, στις 12 και 13 Μαρτίου, ενώ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την απραξία, όπως λένε, των πολιτικών.

Η ιδια καταδικάστηκε σε πρόστιμο 6.000 κορωνών Σουηδίας (512 ευρώ), και σε αποζημίωση 1.000 κορωνών (85 ευρώ) μετέδωσε το πρακτορείο ΤΤ.

Μάλιστα, ένας δικαστικός υπάλληλος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η 21χρονη κρίθηκε ένοχη, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ύψος του προστίμου.

Ερωτηθείς από τον δικαστή για ποιον λόγο δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας, η ακτιβίστρια απάντησε: «Επειδή υπήρχε (κλιματική) επιτακτική ανάγκη και εξακολουθεί να υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, έχουμε όλοι καθήκον να δράσουμε».

«Οι ισχύοντες νόμοι προστατεύουν τις βιομηχανίες εξόρυξης αντί να προστατεύουν τους ανθρώπους του πλανήτη, όπως θα έπρεπε, πιστεύω εγώ» είπε ακόμη, εξερχόμενη από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Τούνμπεργκ αναδείχτηκε στο «πρόσωπο» των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα όταν ξεκίνησε το 2018 τις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, οι οποίες γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα κίνημα της νεολαίας σε όλες τις ηπείρους.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης διευκρίνισε ότι μολονότι οι ακτιβιστές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, θα τους απομακρύνει εφόσον αποκλείουν τις εισόδους.

Πέρυσι η Τούνμπεργκ κρίθηκε ένοχη δύο φορές για απείθεια στις αστυνομικές εντολές και καταδικάστηκε σε πρόστιμο. Τον Φεβρουάριο, στη Βρετανία, αθωώθηκε από δικαστήριο αφού ο δικαστής έκρινε ότι η αστυνομία δεν είχε το δικαίωμα να συλλάβει τους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΑΑΔΕ – Επιχείρηση «Πυρετός το Σαββατόβραδο»: Στο μικροσκόπιο ο τζίρος 29 νυχτερινών κέντρων διασκέδασης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης – Αναλυτικά τα βήματα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Η Novibet επιλέγει τη Rakuten Viber για μια καθηλωτική αθλητική εμπειρία στην Ελλάδα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν από τη Σύνοδο στο Κίεβο: Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ – Τι είπε για τον Πούτιν
24 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για τη δολοφονία της συμβολαιογράφου – Οι γρίφοι και το ύποπτο αυτοκίνητο
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μπαλάσκας για Βασίλη Καλογήρου: «Δεν επέδειξε προβληματικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από καμία κατάθεση που δόθηκε»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Στη φυλακή 68χρονος προπονητής τάε κβον ντο που βίαζε 12χρονη αθλήτριά του
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο στο Αιγάλεω: Στο νοσοκομείο και σε σοβαρή κατάσταση ένας νεαρός μετά από ανατροπή κλεμμένης μοτοσικλέτας
24 Φεβρουαρίου, 2025
Άλιμος: Αγοράκι 3 ετών βρέθηκε να τρέχει ξυπόλητο μέσα στο κρύο
24 Φεβρουαρίου, 2025