Ανεμβολίαστοι: Από μισθό ή σύνταξη το πρόστιμο; Πώς θα βεβαιώνεται

Διευκρινίσεις για το διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ που επιβάλλεται από σήμερα σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έδωσε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε το πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν είχαν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει, ωστόσο μετά 90 ημέρες από την νόσηση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Την αίτηση υποβάλει ο γιατρός τους. Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά 15.000 έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο, σημείωσε.

Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr

Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πάνε στο σύστημα υγείας και υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή συνταξη. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ, τόνισε.

Πώς το δηλώνουν όσοι εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα.

Ετσι από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας διευκρινίζεται ότι όσοι πολίτες:

  • είναι άνω των 60 ετών
  • έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό
  • υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού

έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:

Περίπτωση 1: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους. Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να προσέρχονται σε ΚΕΠ.

Περίπτωση 2: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 1178/10-01-2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 40/11-01-2022).

Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης μετάλλων στο Κορωπί – Ένας τραυματίας
25 Νοεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ θέλει να επιτύχει συμφωνίες για Ουκρανία και Ισραήλ – Γιατί ο δρόμος του είναι σπαρμένος με αγκάθια
25 Νοεμβρίου, 2024
Δούκας: «Αυτά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα, θα είναι σαν παραμύθι» – Την Πέμπτη η φωταγώγηση του δέντρου στο Σύνταγμα
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλεκτρικό ρεύμα: Προ των πυλών νέα επιδότηση των λογαριασμών
25 Νοεμβρίου, 2024
Διονύσης Τεμπονέρας: «Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα μίας κατάστασης παθογένειας, όχι η αιτία»
25 Νοεμβρίου, 2024
Μοσχάτο: Οδηγός ταξί παρέσυρε τη σύντροφό του – Αναζητείται
25 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Η σύλληψη γαμπρού και πεθεράς, η δήλωση της νύφης και το τάπερ με τα… ναρκωτικά!
25 Νοεμβρίου, 2024
Σκηνές πανικού σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι – Πώς από μία τούρτα το μαγαζί τυλίχθηκε στις φλόγες
25 Νοεμβρίου, 2024
Συγκλονίζει παίκτρια του The Voice: «Στα 14, είχα λευχαιμία, δεν κατάφερα να ζήσω τα παιδικά μου χρόνια»
25 Νοεμβρίου, 2024
Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά από τον σύντροφό της ή συγγενή της σε διεθνή κλίμακα
25 Νοεμβρίου, 2024