Στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις και αφού έκανε εκτενή αναφορά στα στοιχεία που παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ χθες, υποστήριξε ότι είναι αμετάκλητα ένοχοι και ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καλωσόρισε την πρόταση δυσπιστιστίας και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στη Βουλή. Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει από την περιοδεία του στην Κρήτη και να ξεκινήσει η διαδικασία στις 18.00
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ο Ράμμος μου απάντησε ότι παρακολουθούνταν νόμιμα Χατζηδάκης, Φλώρος και οι στρατιωτικοί Λαλούσης, Λάγιος, Αλεξόπουλος και Διακόπουλος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ζήτησε από τη ΑΔΑΕ επίσημο έλεγχο για να διαλευκανθεί εάν πράγματι υπήρχαν επισυνδέσεις για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον ΑΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειαςκ. Λιακόπουλο, τον πρώην και νυν επικεφαλής της επιτροπής Εξοπλισμών κ. Λάγιο και κ. Αλεξόπουλο και τον ΑΓΕΣ κ. Λαλούση.
«Η απάντηση ήταν έξι στα έξι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε “στόχους” κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Απευθυνόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης, τόνισε ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να «καταπιούν» αυτή την κατάσταση, είτε γιατί εκβιάζονται, είτε γιατί σκέφτονται την επανεκλογή τους, είτε γιατί θέλουν να αφήσουν τον κ. Μτησοτάκη να πιει μόνος το ποτήρι του εξευτελισμού.
«Σας συμπονώ και σας κατανοώ αλλά εμείς αυτή την εκτροπή δεν πρόκειται να την καταπιούμε», σημείωσε.