Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη και η «αποκατάστασή» της

Η μεσαία τάξη και η “αποκατάστασή” της αποτελεί την κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η “μεσαία τάξη” επλήγη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζουν ωστόσο να υπενθυμίζουν ότι η σημερινή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη με σημαία της την ενίσχυσή της δεν έχει κάνει το παραμικρό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη αναφερόμενος στη “μεσαία τάξη” διαπίστωσε ότι ταλαιπωρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στη μνημονιακή περίοδο σημειώνοντας ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προσδοκίες της.

Αυτή η αντίληψη φαίνεται πως έχει παγιωθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που όπως έχει φανεί μέσα από το πρόγραμμα του κόμματος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην μεσαία τάξη με αιχμή τα θέματα της οικονομίας, της φορολόγησης και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το κενό που δημιουργεί για την μεσαία τάξη ο τρόπος διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερτονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν σ’ αυτήν θα δουν μειώσεις αντί για αυξήσεις στους μισθούς τους και την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους. Ομοίως μεσαία τάξη για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και οι 30.000 οικογένειες που θα δούνε τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της αλλαγής της βάσης εισαγωγής και του “κοψίματος” τουλάχιστον 30.000 εισακτέων. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους κι έχει ζητήσει ήδη τρεις φορές από τον πρωθυπουργό να απαντήσει για το θέμα αυτό στη Βουλή, καλώντας τον μάλιστα την τελευταία φορά να αποσύρει για φέτος το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Στην ανάλυσή του για τη μεσαία τάξη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να προχωρήσει σε μία γενναία αναδιανομή που ήταν και ο κεντρικός του στόχος προσδιορίζοντας ωστόσο τί θα κάνει μία νέα κυβέρνησή του: Θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και θα επιβαρύνει φορολογικά τον μεγάλο πλούτο που φοροδιαφεύγει συστηματικά.