Πρώτη κατοικία: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση προστασίας – Η δήλωση Τσίπρα

Πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας τροπολογία για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος έως το τέλος του 2020.

«Αν δεν το πράξουν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την τροπολογία κατέθεσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι θεσμοί δεν δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να οδηγηθεί σε παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο fb επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό το θέμα και σχολιάζει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία και «πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσουμε όλοι μαζί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει πως «είναι αδιανόητο να καλούμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να βγάζει στο σφυρί τα σπίτια ανθρώπων που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ανθρώπων, που όπως τονίζει «είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 50% με την σφραγίδα του κ. Βρούτση, που βγήκαν σε αναστολή εργασίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που οδηγούνται κατά χιλιάδες στην ανεργία».

Έρχεται επίσης ως συνέχεια σχετικής πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα και τους τομεάρχες του κόμματος.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο Νόμου «Κύρωση της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καλώντας την κυβέρνηση να την αποδεχτεί και να μην αφήσει απροστάτευτα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων : «Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαίου 2020 μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Προτείνεται λοιπόν η επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30η Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους».

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν από την κατάθεση της τροπολογίας ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του προέτρεπε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διεκδικήσει στο σημερινό Eurogroup την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την υπόμνηση πως ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ εκείνη που δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει σε άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας.