«Πρώτη» των ΜΑΤ στο ΑΠΘ!

Η θέα ανδρών των ΜΑΤ και μαυροντυμένων ανδρών των μονάδων ΔΙΑΣ να βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο και να συμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα με φοιτητές σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη, ωστόσο την είδαμε σήμερα να ξεδιπλώνεται επί αρκετή ώρα!

Σίγουρα, η ασυνήθιστη αυτή εικόνα θα προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση και ζωηρή συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τα όρια της ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και αυτής της παρέμβασης της αστυνομίας.

Όσοι ζήσαμε αυτές τις στιγμές έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, με την επέμβαση των ΜΑΤ, τις συμπλοκές, τις βίαιες προσαγωγές και τα δακρυγόνα σίγουρα μείναμε με την απορία για το αν όλο αυτό το σκηνικό λειτουργεί υπέρ της αποκλιμάκωσης της κατάστασης ή θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα μία δεσμίδας μπαρούτης που ακολουθεί.

Στο ΑΠΘ σήμερα έγινε το πρωί έγινε για μία ακόμη φορά κάτι που γίνεται πολύ συχνά εδώ και πολλά χρόνια: 12 φοιτητές, μίας ακρο-αριστερής φοιτητικής παράταξης το πρωί εισέβαλαν στο κτίριο διοίκησης και όπως το συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια έφραξαν την πόρτα που οδηγεί στα γραφεία των πρυτανικών αρχών.

Ενδιάμεσα υπήρξε ένταση με κάποιους υπαλλήλους του Τμήματος Φύλαξης του ΑΠΘ να καταγγέλλουν βιαιοπραγίες εναντίον τους, όταν επιχείρησαν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στα γραφεία και να τους αποτρέψουν να τα καταλάβουν.

Αυτό που έγινε για πρώτη φορά στο ΑΠΘ ήταν ότι ο πρύτανης του Νίκος Παπαϊωάννου προσέφυγε στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα η αστυνομία να αναλάβει δράση.

Ο ίδιος ο πρύτανης σε δηλώσεις του τόνισε ότι σέβεται και προασπίζεται τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες αλλά όχι τις καταλήψεις και την παρεμπόδιση της εργασίας και της πρόσβασης. Και εκεί κάπου βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλοί καθηγητές του ΑΠΘ που έσπευσαν στο πλευρό των φοιτητών και ζήτησαν από τον πρύτανη, καταγγέλλοντάς τον ταυτόχρονα, να κρατήσει τις προσπάθειες επίλυσης των ενδο-πανεπιστημιακών διαφορών εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και σε καμία περίπτωση να μην εμπλέξει σε αυτήν τα ΜΑΤ και την έννοια της αστυνομικής καταστολής.

Φρονώ ότι μέσα από τις εικόνες που σίγουρα θα κάνουν το γύρο του κόσμου θα γίνει μία έντονη συζήτηση στην Ελλάδα για τα όρια του πανεπιστημίου και της αστυνομικής επιχείρησης.

Ελπίζω, στη συζήτηση αυτή να μπουν τόσο οι εικόνες της αστυνομικής βίας αλλά και αυτές των βανδαλισμών εντός του πανεπιστημιακού ασύλου.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Θρήνος και οργή για τον νεκρό Παναγιώτη στο τροχαίο στην Κρήτη – Γιαγιά 22χρονου: «Πότε θα αλλάξουμε κεφαλή, το ίδιο είτε κρατάς όπλο είτε τιμόνι»
Ιανουάριος 13, 2025
Tnν Τετάρτη η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
Ιανουάριος 13, 2025
Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά τη Κεντρικής Ελλάδας – Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία
Ιανουάριος 13, 2025
Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο στον δήμο Δέλτα
Ιανουάριος 13, 2025
Κοζάνη: Εγνατία Οδός – Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών
Ιανουάριος 13, 2025
Τριών Ιεραρχών: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία και τα φροντιστήρια στις 30 Ιανουαρίου 2025
Ιανουάριος 13, 2025
Eλαιόλαδο: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί προστίμου στη μεταφορά τενεκέδων
Ιανουάριος 13, 2025
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Στον αέρα από σήμερα το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Ιανουάριος 13, 2025
Ανοίγει σήμερα για υποβολή αιτήσεων στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Ιανουάριος 13, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε όλη την Αθήνα λόγω της ασταμάτητης βροχής – Στο «κόκκινο» Κηφισός, Κηφισίας και Αττική Οδός
Ιανουάριος 13, 2025