Πρωτοβουλία του Κ. Μαυρίδη για πανευρωπαϊκή απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων»

Αίσθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλεί η πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D), που ζητά να απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η εξτρεμιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» και, μάλιστα, οργανώνει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ώστε να στηρίξει το αίτημά του προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια σχετικής επιστολής που είχε στείλει ο Ευρωβουλευτής προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιόσεπ Μπόρελ, με την στήριξη συνάδελφων του Ευρωβουλευτών από διαφορετικά κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες (Προέδρους Επιτροπών, Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπροέδρους Πολιτικών Ομάδων και κ.ά.).

«Στις 4 Νοεμβρίου 2020, η Γαλλική Κυβέρνηση απαγόρευσε τους “Γκρίζους Λύκους”, μια εξτρεμιστική υπερεθνικιστική οργάνωση, εμπλεκόμενη σε βίαιες πράξεις και υποκίνηση ρητορικής μίσους στην Γαλλία. Οι “Γκρίζοι Λύκοι”, επίσημα γνωστοί ως “Εστίες του Ιδεώδους” είναι μια υπερεθνικιστική οργάνωση με μακρά ιστορία βίας και δολοφονιών, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων, όπως Αρμενίων, Ελλήνων, Κούρδων, μετριοπαθών και αριστερών, εντός και εκτός Τουρκίας. Είναι επίσης ενεργοί στην ΕΕ, κυρίως σε χώρες με μεγάλη παρουσία μειονοτήτων τουρκικής καταγωγής, όπου επιβάλλουν τρόμο και φόβο εναντίον διαφωνούντων. Λόγω των πράξεων τους, οι “Γκρίζοι Λύκοι” αναφέρονται από Κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, ως τρομοκρατική οργάνωση. Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα και το κατεπείγον του θέματος, καλούμε σε άμεση απαγόρευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των “Γκρίζων Λύκων” (και των εξαρτώμενων οργανώσεών τους), καθότι τέτοιες οργανώσεις είναι επιβλαβείς και λειτουργούν ενάντια στις αξίες και αρχές μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το ψήφισμα υπέρ της πρωτοβουλίας του κ. Μαυρίδη.

Το ψήφισμα έχει αναρτηθεί στη διεθνή πλατφόρμα Avaaz.org σε επτά γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Ελληνικά και Πορτογαλικά), προκειμένου να διευκολύνεται η συλλογή υπογραφών από πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία τυγχάνει ήδη ευρείας ευρωπαϊκής κάλυψης από τα πλέον γνωστά ευρωπαϊκά δίκτυα ειδήσεων euronews («Πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη για πανευρωπαϊκή απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων”») και euractiv («Cypriot MEP calls for an EU ban on Turkey’s Grey Wolves»).

Η συλλογή υπογραφών συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη ενημερωτική καμπάνια με κείμενα, κάρτες και βίντεο, που παρέχουν πλήρη πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους σχετικά με το θέμα.

Κ.Μαυρίδης: Τέτοιες οργανώσεις απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και τις αξίες της ΕΕ

Σε δήλωση του στο euronews, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης αναφέρει ότι: «Θεώρησα καθήκον μου να προχωρήσω με τη δημιουργία αιτήματος/αναφοράς (petition), που καλεί σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων” με οποιονδήποτε μανδύα, παρακλάδια ή εξαρτώμενων οργανώσεων τους. Γενικά, οργανώσεις που λειτουργούν με χρήση μίσους, εκφοβισμού και βίας εναντίον εθνοτικών ή κοινωνικών ομάδων, απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και στρέφονται ενάντια στις θεμελιακές αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία μου αυτή αποτελεί συνέχεια της επιστολής, που έστειλα με την στήριξη συναδέλφων μου Ευρωβουλευτών από διαφορετικά κράτη-μέλη και πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων Προέδρων και Αντιπροέδρων Επιτροπών, Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου και των Πολιτικών Ομάδων κ.ά., προς τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ/Αντιπρόεδρο, κ. Μπορέλ.

Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια δράση της εξτρεμιστικής και εγκληματικής οργάνωσης των “Γκρίζων Λύκων” εντός και εκτός Τουρκίας, είναι γνωστή: υποκινεί κλίμα τρομοκρατίας, εκφοβισμού και μίσους και συμμετέχει σε βίαιες και εγκληματικές ενέργειες. Έχει δράση σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο αριθμό πολιτών τουρκικής καταγωγής και είναι έκδηλη η προσπάθεια τους για πολιτική επιρροή μέσω της καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έφυγαν καταδιωκόμενοι από την Τουρκία, βρήκαν καταφύγιο στην Ευρώπη αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των “Γκρίζων Λύκων”, που δρουν στην Ευρώπη.

Έντονη δράση των “Γκρίζων Λύκων” παρατηρείται εδώ και χρόνια και στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καλλιεργώντας κλίμα φανατισμού και απειλώντας και λιντσάροντας Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που ασκούν κριτική στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία. Απτό παράδειγμα της δράσης τους στην Κύπρο υπήρξε επίσης η εν ψυχρώ δολοφονία δύο Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας το 1996, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αλλά, ενώ οι δολοφόνοι είναι γνωστοί, τυγχάνουν της προστασίας του κατοχικού καθεστώτος και παραμένουν ατιμώρητοι.

Μετά την απόφαση της Γαλλίας τον περασμένο Νοέμβριο να προχωρήσει με απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων” και έναρξης παρόμοιων πολιτικών πρωτοβουλιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρώ ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να απαιτήσουμε ως ευρωπαίοι πολίτες από τις κυβερνήσεις μας να προστατεύσουν την κοινωνία μας και την δημοκρατία από τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την προάσπιση των ευρωπαϊκών μας αξιών, πάνω από τα όποια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Καλώ όσους πιστεύουν στις αξίες της ΕΕ, να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, επειδή η υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να προχωρήσουν σε μια καθολική απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των “Γκρίζων Λύκων” και των παρακλαδιών/εξαρτώμενων οργανώσεων τους, προστατεύοντας έτσι τους πολίτες αλλά και την Ε.Ε.».

Υπογράψετε ΕΔΩ το αίτημα/αναφορά (petition) για την απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων” στην Ε.Ε.

33 υπογραφές Ευρωβουλευτών

Την επιστολή Μαυρίδη έχουν ήδη υπογράψει 33 Ευρωβουλευτές από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.:

  1. ALFONSI François
  2. ASIMAKOPOULOU Anna-Michelle, Vice-Chair
  3. BISCHOFF Gabriele, Vice-Chair
  4. BOURGEOIS Geert
  5. BRUNET Sylvie, Vice-Chair
  6. CHRISTOFOROU Lefteris
  7. CICUREL Ilana
  8. FOURLAS Loucas
  9. FRAGKOS Emmanouil, Vice-Chair
  10. GEORGOULIS Alexis
  11. GUILLAUME Sylvie
  12. HEIDE Hannes
  13. INCIR Evin, Vice-Chair
  14. KAILI Eva
  15. KEFALOGIANNIS Manolis, Chair
  16. KÖSTER Dietmar
  17. KYMPOUROPOULOS Stelios
  18. KYRTSOS Georgios
  19. LOISEAU Nathalie, Chair
  20. MAUREL Emmanuel, Vice-Chair
  21. MAVRIDES Costas, Chair
  22. MEIMARAKIS Evangelos-Vasileios
  23. MÜLLER Ulrike, Chair
  24. PAPADAKIS Demetris
  25. PAPADIMOULIS Dimitrios, Vice-President
  26. RIES Frédérique, Vice-Chair
  27. SCHIEDER Andreas, Chair
  28. SCHOLZ Helmut
  29. SPYRAKI Maria, Vice-Chair
  30. STEFANUTA Nicolae, Vice-Chair
  31. VOLLATH Bettina, Vice-Chair
  32. VOZEMBERG Elissavet, Vice-Chair
  33. WEIMERS Charlie

Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- τις επόμενες ημέρες ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά το σύνολο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και να ζητήσει τη στήριξή τους.

Ιστορικό

Οι «Γκρίζοι Λύκοι», ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP). Η οργάνωση αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία. Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όπως και άλλες ακροδεξιές ομάδες στη νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα) και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ως έδρα φαίνεται να έχουν την Κωνσταντινούπολη. Μέλη της οργάνωσης τη χαρακτηρίζουν ως μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, η οποία αριθμεί περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων».

Η ιδεολογία των «Γκρίζων Λύκων» είναι ο παντουρκισμός. Η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Η οργάνωση έχει οργανώσει συλλαλητήρια κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Τουρκία και την Ευρώπη. Μέλος των «Γκρίζων Λύκων» ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ενώ μέλη των «Γκρίζων Λύκων» συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι ενεργοί στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα συνεργάζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν.