Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο

Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τον χρόνο και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα καλούνται να αποφασίσουν εάν θα γίνει το συνέδριο πριν από τις εκλογές και κυρίως εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ενασχόληση με τα εσωκομματικά του και η δραστηριοποίηση των εσωκομματικών μηχανισμών.

Κατά τις πληροφορίες το θέμα θα συζητηθεί επισήμως κατά την διάρκεια Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα καθώς εάν τελικώς αποφασιστεί η διενέργεια συνεδρίου αυτό θα πρέπει σύμφωνα με την αντίληψη που έχει η πλειονότητα των στελεχών να γίνει τον Δεκέμβριο κι όχι μετά το τέλος της χρονιάς.

Κι αυτό διότι είναι καθολική η αίσθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως από την άνοιξη του 2022 κι έπειτα υπάρχει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Επομένως θα ήταν καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ασχολούνταν με το συνέδριο και τις εσωκομματικές του ισορροπίες στις αρχές του χρόνου, δηλαδή κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν φωνές και κατά του Συνεδρίου (σ’ αυτήν τουλάχιστον την χρονική περίοδο) και στη μετάθεσή του για μετά τις εκλογές, καθώς υπάρχει ο φόβος το συνέδριο να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις και μάχη μεταξύ των τάσεων την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και η κυβέρνηση παρουσιάζει αισθητή φθορά.

Ο προβληματισμός κατατέθηκε κατά πληροφορίες και σε κλειστή συντροφική συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα-μετά τη ΔΕΘ- στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια με άλλα δέκα κορυφαία στελέχη. Η Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει ότι η συνάντηση κινήθηκε σε “πνεύμα συντροφικότητας” κι ότι έγινε μία διερευνητική συζήτηση για το εάν και πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος το οποίο σημειωτέον επρόκειτο αρχικώς να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Στην ίδια συνάντηση τονίστηκε ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι συσπειρωτικό και σε καμία περίπτωση διαλυτικό, ενώ εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

Στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κλήθηκαν και συμμετείχαν πέραν του Αλέκου Φλαμπουράρη, οι Πάνος Ρήγας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος.