Ψάχνονται για «θερμό» επεισόδιο οι Τούρκοι: Τρία σοβαρά περιστατικά

Παιχνίδια με τη φωτιά παίζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.

Η ώρα είναι 05.40. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής με αναμμένο το φάρο του καταδιώκει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ανοικτά της Κω, κοντά στην οριογραμμή, σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Κάνει ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από την πρύμνη. Ξαφνικά το χτυπά. Οι λιμενικοί που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τι συμβαίνει ενημερώνουν τον κυβερνήτη τους. Φωνάζουν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Ο κυβερνήτης ενημερώνει μέσω ασυρμάτου τι έχει συμβεί.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σημαίνει συναγερμός. Ενημερώνονται για το περιστατικό ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο υπουργός Ναυτιλίας.

Λίγα λεπτά αργότερα το σκάφος επιστρέφει στο λιμάνι της Κω για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επιδόθηκε διάβημα στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα για το περιστατικό.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επρόκειτο για σκοπούμενη σύγκρουση με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους.

Πτήση τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο για πρώτη φορά

Επίσης την Τετάρτη (11/03) καταγράφηκε μια πρωτόγνωρη τουρκική πρόκληση στον Έβρο.

Στις 14.50 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τον βόρειο Έβρο σε ύψος περίπου 150 μέτρων. Επίσης, στις 15.27, άλλο ζεύγος ίδιων αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι στο κεντρικό Αιγαίο στα 26.000 πόδια.

Πυροβόλησαν πάνω από τζιπ

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του Ερντογάν, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τζιπ μικτού περιπόλου ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης πυρά από το τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου.

Άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο. Μάλιστα, τα πυρά δεν στόχευαν τον αέρα αλλά το ελληνικό έδαφος.