Παρά τις πρώτες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα χαθεί φέτος εξαιτίας των πρόσθετων ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ (250 εκατ. ευρώ) που προβλέπονται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη ότι ο μόνος τρόπος να μην υπάρξει απόκλιση είναι να γίνουν περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες.
Πηγές από το Γενικό Λογιστήριο επιβεβαιώνουν το σχέδιο «καρατόμησης» κονδυλίων που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μπορέσει να κλείσει η δημοσιονομική «τρύπα» του 2019.
Από τις περικοπές εξαιρείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά το φιρμάνι των δανειστών ότι η τακτική που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε βάρος της ανάπτυξης, θα πρέπει να σταματήσει.
Ετσι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, δηλαδή μισθολογικές (αυξήσεις, υπερωρίες), καταναλωτικές, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και δαπάνες για τόκους, θα περάσουν αναγκαστικά από την κλίνη του Προκρούστη.
Εκτιμάται ότι ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, φέτος και το 2020, μέσα από ένα γενικότερο «ψαλίδι» στα κρατικά κονδύλια.
Πιο συγκεκριμένα:
◼ Περί τα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις ΔΕΚΟ.
◼ Στα 200 με 250 εκατ. ευρώ θα φτάσουν οι περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες το 2020 θα μειωθούν σε επίπεδα κάτω από 1,3 δισ. ευρώ.
◼ Μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται στις δαπάνες για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
◼ Υπολογίζεται ότι 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
◼ Περί τα 160 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
◼ 100 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του σημερινού κανόνα των προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών