Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών

Η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών με την υιοθέτηση της αναλογίας 50-50 στο σύνολο των υποψηφιοτήτων καθορίζει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα περίπου του 75% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές της άνοιξης έπειτα από την έγκρισή τους από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως προκύπτει από τη λίστα των υποψηφιοτήτων το 50% των προσώπων που διεκδικούν σταυρό δεν ήταν υποψήφιοι το 2019, κάτι που σηματοδοτεί και την προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση που αποτελεί στρατηγική επιλογή, εκφράζουν την ανανέωση, αποτελούνται από υποψηφίους που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, τη διαδρομή και την καταξίωσή τους ο καθένας και η καθεμιά στον τομέα του. Δηλαδή στους χώρους εργασίας, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στην συλλογική προσπάθεια.

Από τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα γίνεται σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει κρατήσει τα ψηφοδέλτια σε πολλές περιφέρειες ανοιχτά για να συμπληρωθούν με ονόματα υποψηφίων που δεν έχουν κλειδώσει ακόμη ή με τους οποίους η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης. Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι τα ονόματα που θα προκαλέσουν έκπληξη ή θα συζητηθούν περισσότερο κρατώνται για να ανακοινωθούν για την περίοδο μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Όπως για παράδειγμα της απόστρατης αξιωματικού Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, του καθηγητή αιματολογίας στη Σορβόνη Γρηγόρη Γεροτζιάφα, της ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου, ή του καθηγητή Ογκολογίας του Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλου ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μαζί με τους Ευάγγελο Αποστολάκη και Πόπη Τσαπανίδου.