Ψήφος αποδήμων: Αισιοδοξία για ευρύτατη συναίνεση

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και με ευρύτατη συναίνεση, καθώς όλα τα κόμματα, πλην του ΜεΡΑ25 που εμμένει στην αρνητική του στάση, ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, σε πρώτη ανάγνωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι η δήλωση του εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά.

«Είναι θετικές οι αλλαγές. Είμαστε σαφές πιο κοντά στο να υπερψηφίσουμε πολλά από τα άρθρα. Ικανοποιήθηκαν δύο βασικά αιτήματα μας από τα τέσσερα που είχαμε θέσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αδιάβλητο και διαφανές εκλογικό σύστημα και για αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεστε των ελλήνων του εξωτερικού, ενώ έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων καθώς και η νομοθετική πρόβλεψη να εγκρίνονται από τα 2/3 της Διακομματικής Επιτροπής η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.

«Το κλίμα είναι πολύ θετικό όπως διαμορφώνεται, ανταποκρινόμαστε με ανοιχτό πνεύμα σε πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν», επεσήμανε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κλείνοντας τη συζήτηση και αφήνοντας ανοιχτό κατά τη συζήτηση του σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα να προχωρήσει σε νέες βελτιώσεις.

Θετικά είναι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση που χαρακτήρισαν θετικές τις νομοτεχνικές παρεμβάσεις και έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ενώ μόνο το ΜεΡΑ25 εμμένει στις προτάσεις του ενώ ζητά να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι έχουν πρόσφατα φύγει στο εξωτερικό και όσοι λείπουν 25 με 30 χρόνια να ψηφίζουν σε εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.

-Ad-