Ψήφος αποδήμων: Αύριο στα κόμματα το νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Ψήφος αποδήμων – νομοσχέδιο: Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αύξηση των θέσεων επικρατείας προκειμένου αν θελήσουν τα κόμματα να βάλουν στις λίστες ομογενείς.

Ψήφος αποδήμων – νομοσχέδιο: Παράλληλα το θα παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα αύριο ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε σήμερα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επανέλαβε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν διακομματικών συμβιβασμών. «Η θέση μας ήταν και ασφαλώς παραμένει ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος. Είχαμε την επιλογή να προετοιμάσουμε νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις αλλά δεν θα είχε 200 ψήφους» ανέφερε για να προσθέσει: «Εμείς όμως θέλαμε και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γι αυτό με τον Πρωθυπουργό κινηθήκαμε στην λογική της επίτευξης μέγιστης συναίνεσης κάνοντας συμβιβασμούς»:

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα

– Οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν με κάλπες την ημέρα που θα διεξάγεται η ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία ή κτήρια που θα συμφωνήσουμε

– Η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και στην κατανομή εδρών.

– Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αυξάνονται οι θέσεις από 12 σε 15. Τα κόμματα θα μπορούν αν επιθυμούν να ορίσουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια. Το συγκεκριμένο σημείο ήδη βρίσκεται στο σχέδιο νόμου που δώσαμε σε διαβούλευση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στις επιτροπές και να γίνει νόμος κράτους

– Για να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο στον οποίο κατοικεί ο έλληνας του εξωτερικού θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει αποδεδειγμένα 2 ετη στην Ελλάδα και να έχει ΑΦΜ στην πατρίδα μας. Αυτά τα σημεία προστέθηκαν καθώς κόμματα υποστήριξαν ότι αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν σχέση με πατρίδα μας

– Τροποποίηση του αρ 54 του Συντάγματος ώστε να μην υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι είναι συνταγματική η πρότασή μας για την διευκόλυνση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού».

Επίσης σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι η προϋπόθεση τουλάχιστον διετούς παραμονής στην χώρα την τελευταία 35ετία δεν αφορά «συνεχόμενη παρουσία».