Πτώση F-16: Το χρονικό – Πώς κατάφερε να σωθεί ο 29χρονος πιλότος

Χθες μεσημέρι, ένα F-16 μαχητικό αεροσκάφος από την Πολεμική Μας Αεροπορία κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής.

Ο 29χρονος πιλότος εγκατέλειψε έγκαιρα το μαχητικό αεροσκάφος προτού συντριβεί, καθώς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Επί μιάμιση ώρα πάλευε στη θάλασσα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν κινδύνεψε αφού βρισκόταν στο ειδικό σκάφος του μηχανισμού εκτίναξης.

Ειδικότερα, το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Για τη διάσωσή του απογειώθηκε άμεσα ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα, όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Το χρονικό της πτώσης του F16 Block 52+

Η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο, τρία εναέρια μέσα και μια φρεγάτα.

Οι διασώστες κατάφεραν να επιβιβάσουν τον υποσμηναγό στο Super Puma που είχε απογειωθεί από τη Λήμνο και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

«Το Λιμεναρχείο έχει κινητοποιηθεί και είναι καθ’ οδόν. Αυτήν τη στιγμή είναι πάρα πολύ μακριά, από την Ψαθούρα είναι 22 μίλια ανοιχτά στο πέλαγος, βόρεια, είναι μεγάλη απόσταση», είπε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Παναγιώτης Αναγνώστου, κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό του πιλότου.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, πατέρας του πιλότου ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Τον περισυνέλεξαν κι αυτή τη στιγμή είναι στο 251. Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου».