«Πυρά» κατά Τραμπ: «Αυτά είναι λόγια δικτάτορα»

Δημοκρατικοί πολιτικοί καταδίκασαν την απειλή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ να αναπτύξει τον στρατό εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες των πολιτειών δεν εφαρμόσουν τις εντολές του για να αποκατασταθεί η τάξη εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος του νόμου και της τάξης», τόνισε χθες πως λαμβάνει μέτρα για να «τερματιστεί η βία και να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην Αμερική», καθώς τα επεισόδια συνεχίζονταν. «Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να προασπίσουν τις ζωές και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων τους, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αντιδρώντας στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προτού εξαπολύσει έφοδο για να απωθήσει διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία αμέσως μετά το διάγγελμά του. «Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.