«Πυρά» Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: «Ολέθρια αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής – Εγώ θα γυρνούσα με τα πόδια»

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ αλλά και το κύμα ακρίβειας στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Open, στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν ολέθρια για την Ελλάδα, καθώς υπήρξε πλήρης στήριξη των θέσεων της Τουρκίας από τη Δύση. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι θα περάσει από το Κογκρέσο η πρόταση για τα F-16. Τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ υπάρχουν ενδιάμεσες εκλογές και οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ο κ. Μενέντεζ. Αυτά που είδαμε στη Σύνοδο, πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Υπήρξε συνολική στήριξη στην Τουρκία. Ήταν ένα διπλωματικό «Βατερλό» για τις ελληνικές θέσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Τα ελληνικά F-16 εκσυγχρονίστηκαν το 2017, ήταν 80 αεροσκάφη. Όλα τα άλλα που λέγονται είναι «θα». Ο κ. Μητσοτάκης πήρε εξοπλισμούς με ορίζοντα 15ετίας. Σε 18 μήνες έκλεισε συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη δεκαετία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα πως «Όταν ο κ. Κασουλίδης εκ μέρους της Κύπρου μιλάει για αρνητική εξέλιξη, δεν μπορούμε να δώσουμε βάρος σε αυτό που λέει η αντιπολίτευση του Ερντογάν. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη. Γιατί είναι ικανοποιημένη; Που άρθηκε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία; Είμαστε ικανοποιημένοι που θα στηρίξουν οι δυο χώρες αυτές την ένταξη της Τουρκίας στην πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης, ενώ Ελλάδα και Κύπρος ξεκάθαρα θα ασκήσουν βέτο;».

«Η ικανοποίησή μας, ο πήχης για την ικανοποίηση, είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε ζήτημα κυριαρχίας για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο. Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών; Ο κ. Μισέλ ξέχασε τα πάντα, σε σχέση με την Τουρκία, και είπε «να έχουμε ήσυχα νερά» και «βρείτε τα». Η ανησυχία μας εδράζεται σε σοβαρότατα δεδομένα. Χθες και προχθές είχαμε μια ιστορική καμπή. Είχαμε την απόλυτη στήριξη της Δύσης στην Τουρκία, παρότι εκφράζει εδώ και αρκετούς μήνες μια ακραία, αναθεωρητική ρητορική και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν πρωθυπουργός και συνέβαινε αυτό, και την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση του brand Turkaegean, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη», ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Είναι ανησυχητικά αυτά τα δεδομένα. Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική για τη χώρα. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση, δεν ξέρω στα πόσα δισεκατομμύρια εξοπλιστικών προγραμμάτων θα σταματήσει. Επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε το μοναδικό πρόγραμμα το οποίο σήμερα, κι όχι σε βάθος δεκαετίας, δίνει στη χώρα υπεροχή στους αιθέρες. Παρά τις ενστάσεις στηρίξαμε την αγορά και των φρεγατών Belh@rra και των Rafale. Μακάρι να έχει η χώρα την οικονομική δυνατότητα να δαπανά περισσότερα για εξοπλιστικές δαπάνες. Είμαι ο τελευταίος που θα πει όχι στην ενίσχυση της άμυνας. Αλλά έχουμε ευθύνη, όταν μιλάμε για εξοπλισμό να μιλάμε για την άμυνα της χώρας αλλά και για τις οικονομικές δυνατότητες».

«Με την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η ΕΕ κινείται σαν υπνοβάτης. Με αυτά τα δεδομένα θα βρεθούμε μπροστά στην πιθανότητα να έχουμε ρεύμα με το δελτίο», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο κύμα ακρίβειας στη χώρα.

Αναφορικά με το διαρκές αίτημά του για εκλογές, ανέφερε πως έχει κάνει πολλές φορές κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Για να συμβεί αυτό, μια προοδευτική κυβέρνηση, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα», σχολίασε και εξήγησε πως ιδανικά θα ήθελε να υπάρχει και καθαρή διαφορά με το δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Σχετικά με τις συμμαχίες και τις πολιτικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ο κ. Ανδρουλάκης προεκλογικά έχει αναφέρει ότι δεν θα συνεργαστεί, ωστόσο, εκτίμησε πως η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει στην πορεία. «Είναι θέμα των πολιτικών που θα ακολουθήσουμε, όχι μόνο το ποιος θα πάρει την καρέκλα», είπε μεταξύ άλλων.

«Το αποτέλεσμα που θα βγάλει η λαϊκή ετυμηγορία, θα δείξει και την επόμενη ημέρα. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί από την πρώτη Κυριακή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει με μεγάλη διαφορά και έχει δοθεί το μήνυμα για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και για τις συνεργασίες. Εμείς θα συζητήσουμε για τις πολιτικές θέσεις και πώς η χώρα θα προχωρήσει μπροστά», επεσήμανε.

Σχετικά με το τι θα καθορίσει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η καθημερινότητα και το «πορτοφόλι» του κάθε πολίτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψήφο του. «Εγώ εστιάζω στις λύσεις που χρειάζονται ώστε να επουλωθεί αυτό το πράγμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σχολίασε. «Καταγράφηκε ενεργειακός πληθωρισμός 39% στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα 62%. Αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Είναι οι επιλογές του. Είναι η επιλογή να αφήσει την αγορά να αυτορυθμίζεται. Άνθρωποι διορισμένοι από τον κ. Μητσοτάκη του ασκούν κριτική ότι άφησε τα καρτέλ ανεξέλεγκτα», τόνισε.

-Ad-