Πύραυλος στην Πολωνία: Δήλωση «βόμβα» για παγκόσμιο πόλεμο

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

Πύραυλος στην Πολωνία: Δήλωση «βόμβα» για παγκόσμιο πόλεμο

Η Πολωνία πάντως δεν ασχολήθηκε με το εάν το χτύπημα θα μπορούσε να είναι λάθος ή αν ο πύραυλος εξετράπη από την πορεία του από την ουκρανική άμυνα. Γενικότερα, η Πολωνία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν γλώσσα που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζουν την έκρηξη του πυραύλου ως σκόπιμη ρωσική επίθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για ένα “τραγικό περιστατικό“.

Εάν η Ρωσία είχε στοχεύσει σκόπιμα την Πολωνία, θα κινδύνευε να παρασύρει τη συμμαχία των 30 κρατών στη σύγκρουση, σε μια εποχή που ήδη αγωνίζεται να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία, ανακοίνωσε το γραφείο του Σούνακ. “Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν πύραυλοι στην Πολωνία χθες“, σημείωσε το γραφείο του Σούνακ, αφού οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι από την Ινδονησία όπου βρίσκονται για τη σύνοδο της G20. “Υπογράμμισαν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή του (σ.σ. Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν ξεκάθαρα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία“.

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ρωσικών πυραύλων που έπληξαν δεκάδες στόχους στη χώρα. Παρέμεινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ο Μπερνς είπε στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι παρέδωσε μια αμερικανική προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις». «Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram. «Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. “Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο“, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.