Πρώτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο, Πέμπτη 22 φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Πυρετώδεις» διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της προεδρίας – Ανακοινώσεις από την Όλγα Γεροβασίλη

Έντονες είναι οι ζυμώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μπει σε νέα εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές και θα γίνει πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, Γεωργία Λουτσοπούλου, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει και να οριστικοποιήσει την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη ωστόσο τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται η πληροφορία ότι ίσως και ο Γιώργος Καραμέρος θελήσει να κάνει μια καταγραφή δυνάμεων και να θέσει υποψηφιότητα. Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γραμματεία του κόμματος, θα υπάρξουν δύο κάλπες προκειμένου να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και για την εκλογή πρόεδρου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε πως «αν χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», χωρίς να ανακοινώσει καμία υποψηφιότητα από το βήμα.

O Διονύσης Τεμπονέρας είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη και σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως αυτό που συζητιέται ιδιαίτερα είναι να υπάρξει ένας αντίπαλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός.

Όλες οι πλευρές αυτή την ώρα σταθμίζουν τις κινήσεις τους μετά τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές κατά Κασσελάκη. Οι ενδιαφερόμενοι χτίζουν για την προεδρία συμμαχίες, ζητούν και αναζητούν πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και να τους στηρίξουν. Ο κ. Κασσελάκης καταστρώνει την δική του στρατηγική και υπογραμμίζει ότι η δύναμή του είναι τα μέλη του κόμματος.

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη – Στήριξη από τους «προεδρικούς» εποχής Τσίπρα

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού, των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, από αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, επί ηγεσίας Τσίπρα, προεδρικους.

Παρότι συζητιούνται ακόμη άλλα ονόματα για την ηγεσία, που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή τη στιγμή προκύπτει σχεδόν με βεβαιότητα μόνο η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη.

Δεύτερο ζητούμενο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνιστά ποια θα είναι η ημερομηνία της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες από τώρα, για νομαρχιακές οργανώσεις μελών κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου. Η πληροφορία μου είναι ότι τα στελέχη τα οποία θα βρεθούν απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, επιθυμούν την κάλπη πιο πίσω χρονικά, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας. Η πλευρά του προέδρου εκτιμά ότι η κάλπη πρέπει να στηθεί όμως το σύντομότερο καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως λένε, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παραδείγματος χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το εσωκομματικό τοπίο και να μην έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή μέρα με τις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και φυσικά η Κυριακή, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κόμβικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.