Πυροσβεστική: 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Μάχη σε Έβρο και Μυτιλήνη

Καλύτερη εικόνα στη Δαδιά Έβρου – Μαίνεται η μάχη στη Βρίσα Μυτιλήνης μετά από νέα αναζωπύρωση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ιωάννης Αρτοποιός προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Επισήμανε το μεγάλο έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση όλων των μετώπων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις από τις πυρκαγιές σε Μυτιλήνη και Έβρο.

Ενεργό μέτωπο στη Λέσβο

Μετά από ισχυρές ριπές του ανέμου στον Λαγκαδά Μυτιλήνης ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο, το οποίο κινήθηκε προς την περιοχή Βρίσα.

Στις 15:55 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού για απομάκρυνση από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Δύο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο προληπτικά και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς έχει οριοθετηθεί ενώ παραμένει ενεργό λόγω των ανέμων το βόρειο μέτωπο. Έως αυτή την στιγμή επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερό. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είναι σε επιφυλακή, το ίδιο και οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου. Ακόμα μεγάλη είναι η συνδρομή από εθελοντές αλλά και από μηχανήματα και υδροφόρες του δήμου.

Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά Έβρου

Καλύτερη δείχνει να είναι η εικόνα από το νότιο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς ενώ παράλληλα έχουν οριοθετηθεί κι άλλα σημεία της πυρκαγιάς. Ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, γνωστές και ως καντηλάκια, τις οποίες επιχειρεί να σβήσει άμεσα η πυροσβεστική.

Τα επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζουν την κατάσβεση. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα είναι συντονιστικό.

Από τις τοπικές κοινότητες και τη βοήθεια του στρατού δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα, ώστε δασοκομάντος και εθελοντές να έχουν πρόσβαση στο δάσος για δημιουργία προστασίας.

Επιπλέον μεγάλη είναι η βοήθεια από τις δασικές υπηρεσίες, τους υλοτόμους, την ομάδα Δευκαλίωνα καθώς και τις υδροφόρες και τα μηχανήματα των Δήμων, που επιχειρούν μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση όλων των πυρκαγιών στα μέτωπα της Δαδιάς.

Πύρινα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Πυροσβεστική έχει κληθεί να συνδράμει και σε άλλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις στα Ψακούδια Χαλκιδικής, στη Νεμέα και στο Άστρος Κυνουρίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024