Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλή η σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ.
Κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Η εθνική αντιπροσωπεία εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα. Όλοι εξέφρασαν την θετική διάθεση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περισσότεροι το δείχνουν και με την θετική τους ψήφο».
Μάλιστα, εξήγησε πως το πρώτο αεροσκάφος θα φτάσει στην Ελλάδα σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν –πληρέστερα – μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους».
Υπενθυμίζεται, ότι στην συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ είχα εκφράσει επιφυλάξεις, ενώ στην Ολομέλεια ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρηση και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».
Στον αντίποδα το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, εκφράζοντας την διαφωνίας τους για διαφορετικούς λόγους. Για μη στήριξη του ΝΑΤΟ από το ΚΚΕ έκανε λόγο ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης, λέγοντας:
«Λέμε στο λαό να μην τσιμπήσει στα κυβερνητικά δολώματα. Να κρίνει ότι οι επιπτώσεις των αμυντικών εξοπλισμών πληρώνονται από τον ιδρώτα του χωρίς να τον υπηρετούν συμφέροντά καθώς υπηρετούν το ΝΑΤΟ».
Εξαιτίας της προβληματικής σύμβασης και όχι της άρνησης για ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας καταψήφισε το Μερα25.
«Είμαστε εδώ για την αρτιότητα των όρων της Σύμβασης. Πρόκειται για συμβάσεις που παραπέμπουν σε συμβάσεις προσχώρησης. Υπάρχουν επτά σημεία σοβαρών προσυμβατικών παραχωρήσεων που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Δεχθήκαμε ότι και τα καινούρια θα έχουν κάποια μεταχειρισμένα υλικά και είμαστε γαλαντόμοι καταβάλλοντας μπροστά μεγάλο μέρος χρημάτων» ανέφερε η κ. Σοφία Σακοράφα.