Ραγδαίες εξελίξεις: Δανείζει φρεγάτες στην Ελλάδα η Γαλλία;

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και προμήθεια όπλων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τόσο για την προμήθεια 18 ή και λίγο περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ η είδηση που «βγήκε» το απόγευμα της Τρίτης (08/09) είναι ότι η Γαλλία θα δανείσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο γαλλικές φρεγάτες Frem που ναυπηγήθηκαν το 2019.

Πρόκειται για την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιάφερεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Κατά την διαρκεια του τηλεφωνήματος των 2 υπουργών συζητήθηκαν και τα Rafale, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλεπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Ad-