Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως σχετικά με την πρόθεση του Τούρκου Πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Την τύχη της Αγίας Σοφίας καλείται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το σύμβολο του χριστιανισμού σε μουσείο το 1934.
Η «Γενί Σαφάκ» σε πρωτοσέλιδό της αναφέρει πως στις 2 Ιουλίου θα αποφασιστεί αν η Αγιά Σοφιά θα γίνει τελικά τζαμί, μετά και από την εντολή που σύμφωνα με τουρκικά μέσα έδωσε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου για να εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο το 1934.
Η υπόθεση είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος». Επανήλθε όμως τώρα και το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας θα επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα.
Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, τονίζοντας στη γνωμοδότησή του πως η χρήση της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτος. Σημειώνει ακόμα πως δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή του σε μουσείο το 1934. Όμως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας και γι’ αυτό το 10ο τμήμα αποφάσισε να επανεξετάσει το αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και μετατροπής της σε τζαμί.
Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι η απόφαση του 1934 για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο αντίκειται στον νόμο, τότε το σύμβολο της Ορθοδοξίας θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.