Ρεκόρ υπερπτήσεων: Ο πρώτος ελληνικός στόχος και οι ακραίες προκλήσεις

Αυξημένες κατά 828% είναι οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι προκλητικές πτήσεις οπλισμένων τουρκικών F16 πάνω από κατοικημένα-ακατοίκητα ελληνικά νησιά είναι πλέον σχεδόν καθημερινές και έχουν φτάσει τις 116 όταν πέρυσι είχαν καταγραφεί μόλις 7 έως τα τέλη Φεβρουαρίου και συνολικά 124 όλη τη χρονιά.

Η επεξεργασία των στοιχείων του ΓΈΕΘΑ όχι απλώς φανερώνει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά δείχνει και ποια νησιά βάζουν συστηματικά στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι επιδιώκοντας να τα γκριζάρουν.

Εμπλοκές

Εμπειροι αξιωματικοίτης Αεροπορίας παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά αεροσκάφη αντιδρούν στις ελληνικές αναχαιτίσεις με αποτέλεσμα να είναι πολύ αυξημένες και οι εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά και επιλέγουν να παραμένουν για αρκετή ώρα πάνω από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Σε αρκετές περιπτώσεις δε οι Τούρκοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη τάνκερ καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει πολλά αεροδρόμια στα παράλιά της για να κάνουν τα μαχητικά της εναέριο ανεφοδιασμό. Πηγές της Αεροπορίας εκτιμούν ότι πλέον οι εντολές που έχουν οι τούρκοι πιλότοι είναι να δηλώνουν ότι είναι παρόντες στο Αιγαίο με αυτές τις ακραίες προκλήσεις.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ