Ρεσιτάλ ασυνεννοησίας στη ΝΔ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αλαλούμ επικρατεί στη ΝΔ με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «κατεβάζοντας» μετά το πρώτο μπέρδεμα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου συζητήθηκε το επίμαχο άρθρο, νέα πρόταση για πέντε ψηφοφορίες.

Η νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον ειδικό εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Μπούγα, προβλέπει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί εκλεγεί από τη Βουλή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία (σ.σ. κάτω των 151 ψήφων) εάν οι προηγούμενες ψηφοφορίες έχουν αποβεί άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως κατώτατο όριο εκλογής του ΠτΔ τις 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση επιτροπής ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας εμφανίστηκε με νέα πρόταση για τρεις συν μια (200-200-180 – σχετική πλειοψηφία).

«Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην πρόταση που διέρρευσε και στο Διαδίκτυο.

Αλαλούμ με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Κώστας Τζαβάρας που παρουσίασε την πρόταση στην Επιτροπή έλεγε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε δημοσιογράφους πως την παρέλαβε έτοιμη. Εμφανίστηκε δε, ως υπέρμαχος της άποψης που θέλει την εκλογή Προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών αν οι προηγούμενες ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες. Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία». Ζήτησε να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι το «151» παραμένει θέση της ΝΔ. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ με συνέπεια η τελική πρόταση να περιλαμβάνει και το «151» και τη σχετική πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μετά από πέντε ψηφοφορίες, αν χρειαστεί, δηλαδή, 200- 200- 180- 151 και σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Τα νερά, ωστόσο, ταράχθηκαν εκ νέου όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε πως η τελική πρόταση που διένειμε νωρίτερα ο ειδικός εισηγητής Γιάννης Μπούγας δεν ήταν σε γνώση του Μαξίμου. «Δεν γνωρίζω το έγγραφο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

«Μας ξέφυγε (σ.σ. μια ψηφοφορία)», είπε ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης που συμπλήρωσε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασης και ότι για το λόγο αυτό είναι σε διαβούλευση με τους εισηγητές της ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 25/11 έως 29/11
23 Νοεμβρίου, 2024
Επιχείρηση εντοπισμού τυχόν αγνοούμενων μεταναστών νότια του Φαρμακονησίου
23 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων
23 Νοεμβρίου, 2024
Θ. Λιβάνιος: Πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε σύστημα ενός γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές
23 Νοεμβρίου, 2024
Ιστορικό βήμα για την Κυπριακή οικονομία με διπλή αναβάθμιση
23 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Έχει παραβιάσει όλο τον ποινικό κώδικα και όμως είναι ασύλληπτη
23 Νοεμβρίου, 2024
Μανούσος Μανουσάκης: Σήμερα η κηδεία του – Η παράκληση της οικογένειάς του
23 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός «δύο εποχών» σήμερα: Ξεκίνησε η «ψυχρή εισβολή» – «Από τη μια προχειμώνας και από την άλλη φθινόπωρο»
23 Νοεμβρίου, 2024
Πούτιν: Η Μόσχα έχει έτοιμο απόθεμα Oreshnik προς χρήση – Ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια, λέει ο Ζελένσκι
23 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε αρχίατρο, επικεφαλής για τα CDC και τον FDA, αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και σύμβουλο κατά της τρομοκρατίας
23 Νοεμβρίου, 2024