Restart Tourism: Oι προκλήσεις, οι αγωνίες και οι σχεδιασμοί εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου

Η αντίστροφη μέτρηση για την καθυστερημένη, λόγω πανδημίας, έναρξη της τουριστικής σαιζόν στη χώρα, ξεκινά και επισήμως αύριο στις 20.00 στο Ζάππειο, με την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου Restart Tourism, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Την ευθύνη της παρουσίασης έχει το πρώην στέλεχος της GOOGLE και νυν διευθυντής Δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην Προεδρία της Κυβέρνησης Στηβ Βρανάκης.

Η επόμενη κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα θα είναι η επίσκεψη, το αμέσως επόμενο διάστημα, του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, απ όπου επίσης, θα εκπέμψει ισχυρό μήνυμα για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες χώρες που κατόρθωσαν να τα καταφέρουν τόσο καλά στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καθ οδόν προς την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, το σύνολο της κυβερνητικής μηχανής είναι σε εγρήγορση, τόσο για τον αριθμό των τουριστών που τελικώς θα επιλέξουν να ταξιδέψουν για διακοπές το φετινό, ιδιαίτερο καλοκαίρι, όσο κυρίως για την αποτελεσματικότητα του κράτους στη διαχείριση εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η χθεσινή καταγραφή 12 θετικών κρουσμάτων σε πτήση προερχόμενη από το Κατάρ, η οποία οδήγησε στην διακοπή των πτήσεων από και προς την Ντόχα αλλά και 91 άτομα σε καραντίνα, αναδεικνύει ανάγλυφα τα προς διαχείριση ζητήματα.

Οι συσκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα συναρμόδια υπουργεία είναι καθημερινές και έχουν στο επίκεντρό τους κυρίως τα νησιά, προς τα οποία παραδοσιακά μεταφέρεται ο κύριος όγκος των τουριστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsique, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν καταργήσει ειδικό υγειονομικό σχέδιο για τη διασφάλιση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό της υγείας των κατοίκων, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και των τουριστών αλλά και την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτεία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα λήψης έως και 8000 τεστ ημερησίως, αριθμός κατά περίπου 60% μεγαλύτερος απ ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα.
Για την είσοδο των τουριστών στη χώρα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη φέρονται να καταλήγουν στην εφαρμογή του λεγόμενου «pooled testing», δηλαδή του μαζικού έλεγχου δειγμάτων.

Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.
Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τουλάχιστον δύο εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

• Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
• Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης, στο οποίο θα καταγράφεται αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό. Σήμερα υπάρχει μια διαθεσιμότητα γύρω στις 469 κλίνες. Το σχέδιο είναι αυτή η δυναμικότητα να φτάσει ως και πάνω από 65 ενώ έχουν γίνει 560 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.