Missiles are carried on trucks during Army Day parade at a military base in northern Tehran, Iran, Wednesday, April 17, 2024. In the parade, President Ebrahim Raisi warned that the "tiniest invasion" by Israel would bring a "massive and harsh" response, as the region braces for potential Israeli retaliation after Iran's attack over the weekend. The banner on the truck reads in Farsi: "Surface-to-surface Nazeat precision missile." (AP Photo/Vahid Salemi)

Reuters: Το Ιράν δεν παρέδωσε στη Ρωσία εκτοξευτές μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους

Σύμφωνα με πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Ιράν δεν παρέδωσε κινητούς εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που φέρεται ότι παραχώρησε στη Ρωσία, εγείροντας ερωτήματα για το αν τα όπλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά, καθώς οι πύραυλοι αυτού του είδους απαιτούν ειδικά σχεδιασμένους εκτοξευτές για να εκτοξευθούν.

Οι πηγές – ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών και ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ – είπαν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν προμήθευσε εκτοξευτές μαζί με τους πυραύλους Fath-360, οι οποίοι με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στις γραμμές του μετώπου, όπως κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης, θέσεις διοίκησης, στρατώνες και αποθήκες καυσίμων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα και καθοδηγούνται μόνο κατά τα αρχικά στάδια της εκτόξευσης. Κατά συνέπεια, είναι λιγότερο ακριβείς από τους πυραύλους Κρουζ, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτυγχάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες – άνω των 3.200 χλμ./ώρα – πλησιάζοντας τους στόχους τους.

Ειδικοί ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν στάλθηκαν οι εκτοξευτές. Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να τροποποιήσει δικά της φορτηγά για να μεταφέρουν τους πυραύλους ή με την παρακράτηση των εκτοξευτών, το Ιράν αφήνει χώρο για νέες συνομιλίες με τις δυτικές δυνάμεις για την εκτόνωση της έντασης.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρείχε στη Μόσχα τους πυραύλους ή άλλα οπλικά συστήματα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Κίεβο και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και για να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.

Διπλωματικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι την επόμενη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με σκοπό να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τις περιφερειακές εντάσεις και άλλες διαφορές και σημειώνουν ότι θα μπορούσε το Ιράν να παρακρατά τους εκτοξευτές ώστε να δώσουν λίγο χώρο σε αυτές τις συνομιλίες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024