Ρεβεγιόν με οικογενειακή «φούσκα» χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας

Ρεβεγιόν με την οικογενειακή «φούσκα» του καθενός, αντί για συζήτηση για testing προτείνει για τις γιορτές ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ποιες οι δικές του εκτιμήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μειωμένη ικανότητα της Όμικρον να προκαλέσει βαριά νόσο, ο κ.Γουργουλιάνης επισημαίνει πως η πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής θα επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

«Με τα δεδομένα που έχουμε για την Όμικρον, με μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγάλη νοσηρότητα στην κοινότητα, μάλλον λιγότερες εισαγωγές και λιγότερους θανάτους, το πρόβλημα θα είναι έντονο και θα αρχίζει από τη νοσηρότητα στην κοινότητα», επισημαίνει για να προσθέσει: «Αν επιβεβαιωθεί ότι θα προκαλεί λιγότερους θανάτους, η πρώτη δομή που θα ταλαιπωρηθεί θα είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα φανεί ακόμη περισσότερο η αδυναμία της. Δεν έχουμε οργανωμένη πρωτοβάθμια όπως η Αγγλία, δεν έχουμε ασθενείς χρεωμένους σε γιατρό. Θα πηγαίνουν στα ΤΕΠ, τα οποία θα κάνουν πρωτοβάθμια, ενώ είναι φτιαγμένα να κάνουν τριτοβάθμια. Αυτό βλέπω να γίνεται και αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Ρεβεγιόν με οικογενειακή «φούσκα»

Πέρσι τέτοιες μέρες, παραμονές της έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος, διανύαμε περίοδο σταδιακής ύφεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία γεμάτα, ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Για τις γιορτές είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, ενώ για τα μεσημεριανά οικογενειακά τραπέζια υπήρχε η σύσταση για σύνθεση οικογενειακής «φούσκας» με μέγιστο αριθμό 9 ατόμων.

Μια παρόμοια «φούσκα» προτείνει ο καθηγητής Γουργουλιάνης να τηρήσουμε και φέτος στο ρεβεγιόν, αυτή τη φορά εθελοντικά, ως μέσο αυτοπροστασίας και αποφυγής διασποράς.

Ο ίδιος συμφωνεί με την πρωθυπουργική απόφαση να κάνει πίσω στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό rapid test. «Θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν που έχει εμβολιαστεί να κάνει και δύο rapid test. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι χρειάζεται οικογενειακές γιορτές. Στη φούσκα μας, ούτε τεστ ούτε τίποτα», τόνισε.

*Δηλώσεις στο iatronet.gr