Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ για διενέργεια πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ψηφίζεται αύριο στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για αναστολή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο κοινοβούλιο και αναμένεται να πει αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής πως πρόκειται για “τραγέλαφο” καθώς ενώ επί έξι ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως δεν είναι παράνομη, τώρα για προεκλογικούς λόγους την απαλείφει εικονικά από τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς επί της ουσίας την ενσωματώνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζοντας την απόρριψη του αιτήματος για πιλοτική δίκη από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου σχολιάζουν πως η εξέλιξη αυτή εκθέτει σοβαρά την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ που προσπάθησαν να την χρησιμοποιήσουν (την πιλοτική δίκη) προκειμένου να καθυστερήσουν την εκδίκαση των αγωγών που κατέθεσαν οι ενώσεις των καταναλωτών στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν αποτελεσματικά την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπείας του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απίστευτη ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα κάνοντας λόγο για “διπλή αισχροκέρδεια” και από τους παραγωγούς και από το κράτος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε την πλήρη απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά αλλά και την κριτική που είχε ασκήσει στην κυβέρνηση την οποία αποκάλεσε “τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια” για να σταθεί ιδιαίτερα και στην πρωτοφανή -όπως είπε- διαφωνία των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ) που δια των διορισμένων από την κυβέρνηση επικεφαλής τους, ασκούν οξύτατη κριτική στην ίδια την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν πάνω από τον στόχο ως φορολογικά έσοδα μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 οφείλονται στην υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους. “Με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα προέρχονται από την αφαίμαξη των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά ζητώντας να υπάρξει προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.