Ροχανί: «Εργάζομαι καθημερινά για να αποτρέψω τον πόλεμο»

O πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, με διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό του, σημείωσε ότι προσπαθεί «να αποτρέψει τον πόλεμο».

«Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για να αποτρέψει μια στρατιωτική αντιπαράθεση ή τον πόλεμο», σημείωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο «αυτό αποτελεί μια καθημερινή ανησυχία».

Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε στις 8 Ιανουαρίου σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί πέντε ημέρες νωρίτερα στη Βαγδάτη.

Η τελευταία αυτή όξυνση της κατάστασης προκάλεσε αιτήματα για «αποκλιμάκωση» από τη διεθνή κοινότητα, η οποία φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Χθες, Τετάρτη, ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι το Ιράν με αυτά τα πυραυλικά πλήγματα κατά βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είχε το «στρατιωτικό αντιστάθμισμα» που επεδίωκε για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Στο σημερινό του διάγγελμα, ο Ιρανός πρόεδρος συμπλήρωσε σχετικά με αυτό ότι τα ιρανικά αντίποινα, από τα οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές -αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό- ενίσχυσαν την ιρανική αποτρεπτική δύναμη απέναντι στις «απειλές» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής στην πολιτική σκακιέρα της χώρας του, υπερασπίστηκε επίσης σήμερα την πολιτική ενός ανοίγματος στον κόσμο, την οποία άρχισε από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά, το 2013, και η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους του Ιράν.