Σαν σήμερα: 6 Νοεμβρίου 1987. Το θρυλικό μπαρ Ρόδον ανοίγει τις πόρτες του στην οδό Μάρνης 24, εκεί όπου στεγαζόταν παλαιότερα ένας κινηματογράφος, το Σινεμά Ρόδον. Ο χώρος μετατράπηκε σε ροκ κλαμπ χωρητικότητας 1500 ατόμων με υποδομή να αντέξει σκληρό αλλά καλό ήχο.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Από την πρώτη συναυλία στις 6 Νοεμβρίου 1987 έως και τις 19 Μαΐου 2005 (έκλεισε λόγω ιδιόχρησης του κτιρίου) πέρασαν από τη σκηνή του εκατοντάδες συγκροτήματα, που μεγάλωσαν μουσικά πάνω από δύο γενεές μουσικόφιλων.
Μέχρι να ανοίξει το club “Ρόδον” οι συναυλίες πραγματοποιούνταν σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ (Σπόρτινγκ, Μίλωνας) και σε ανοιχτούς χώρους (Λυκαβηττός, γήπεδο Απόλλωνα, γήπεδο Ν.Φιλαδέλφειας).
Χαρακτηριστικό του «Ρόδον», ειδικά τα πρώτα χρόνια, ήταν ότι δεν υπήρχαν διακρίσεις και μπορούσαν να ανέβουν να παίξουν όλοι. Στη σκηνή του έχουν δώσει ιστορικές συναυλίες οι: Sepultura, Annihilator, Kreator, Αccept, ενώ οι Iced Earth επέλεξαν το χώρο για να ηχογραφήσουν live το άλμπουμ τους.
Και ο κατάλογος μακρύς: Οι Ramones, οι Motorhead του Lemmy, o Eric Burdon των Animals, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το Ρόδον ως το κορυφαίο συναυλιακό club του πλανήτη, οι Cramps, ο Iggy Pop, ο Nick Cave, oι Blondie της Debbie Harry και δεκάδες άλλοι, ανάμεσα τους η αφρόκρεμα της παγκόσμιας metal σκηνής.
Στο “Ρόδον” ακούστηκαν και πολλά ελληνικά συγκροτήματα. Το δρόμο που άνοιξαν οι “Τρύπες” ακολούθησαν οι Πυξ Λαξ, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα, η Λευκή Συμφωνία, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Κωνσταντίνος Β, οι Ενδελέχεια και άλλοι.
Στις αρχές του 2000 το «Ρόδον» ήταν δίπλα στις μουσικές εξελίξεις και φιλοξενούσε τον Moby, τους Faithless και το 2002 τους Raining Pleasure, όπου γινόταν το αδιαχώρητο.
Το Ρόδον κατάργησε και τα περίφημα ντου. Και ποιος δεν θυμάται αυτά τα ντου. Οι πόρτες πλέον άνοιγαν μόνο για όσους είχαν πληρώσει εισιτήριο. Μέχρι τότε, συνήθως μετά από μισή ώρα, άνοιγαν οι πόρτες και για όσους δεν είχαν πληρώσει. Αν δεν άνοιγαν οι πόρτες, γινόταν ένα «ντου» και το πρόβλημα λυνόταν. Έμπαιναν όλοι μέσα. Στο Ρόδον αυτό σταμάτησε. Και επειδή η είσοδος ήταν πολύ στενή και επειδή για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν επαγγελματίες σεκιούριτι.
Το Ρόδον έκλεισε τις πόρτες του μετά από 18 χρόνια λειτουργίας στις 19 Μαΐου 2005. Μια ολόκληρη εποχή είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Για το τέλος
-Το κλαμπ Ρόδον πήρε το όνομά του από τον κινηματογράφο Ρόδον που βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Το σινεμά παραδόθηκε στη μουσική και η πόλη στους μουσικούς του κόσμου, που έβαζαν πια στην ατζέντα τους και το όνομα Athens.
-Το πρώτο συγκρότημα που εμφανίστηκε εκεί ήταν οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη, το 1987. Οι Yeah είναι ο Γιάννης Ντρενογιάννης (κιθάρα, φωνή), η Χρύσα Πανταζή (μπάσο, φωνή) και ο Τάκης Γιαννούτσος (τύμπανα)- αποτελούν την παλιά σύνθεση του γκρουπ- μαζί με τον Γιώργο Παπαγεωργιάδη (μπάσο). Και το τελευταίο συγκρότημα που εμφανίστηκε, ο Steve Wynn με την μπάντα του το 2005.
-Τυπικά, η χωρητικότητα του μαγαζιού ήταν γύρω στα 1500 άτομα. Τις περισσότερες φορές όμως χωρούσε πολύ περισσότερους.
-Οι Τρύπες έκοψαν 264 εισιτήρια στην πρώτη τους εμφάνιση τον Νοέμβριο του 1987, αλλά θα έκοβαν χιλιάδες τα επόμενα δέκα χρόνια που κατέβαιναν να παίξουν στην Αθήνα.
Πηγή: Σαν Σήμερα