Ρόδος: Έφοδος και «λουκέτο» στο beach bar με τις πλωτές ξαπλώστρες

Το beach bar στη Ρόδο με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα σφραγίστηκε στις 7 το πρωί και λίγες ώρες μετά γέμισε με κόσμο, ο οποίος όμως μπορούσε να κάτσει μόνο στο εστιατόριο του beach bar και όχι στην αποκλεισμένη πλαζ.

Σε φωτογραφίες μάλιστα που ανέβασαν τουρίστες στα social media, διακρίνονται στο βάθος οι κόκκινες κορδέλες που έχουν αποκλείσει τον παραλιακό χώρο.

Είναι εξοργιστικό ότι ακόμα και σήμερα μετά από ό,τι έγινε, οι υπεύθυνοι του beach bar επιχείρησαν να αφαιρέσουν τις κορδέλες από τα ομπρελοκαθίσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΤLIVE, αυτό έγινε αντιληπτό από τις διωκτικές αρχές με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του beach bar στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Μέχρι πότε θα λειτουργεί η επιχείρηση

Ο παραλιακός χώρος από το πρωί έχει αποκλειστεί με κορδέλες, που εκτείνονται από τα ομπρελοκαθίσματα στην ακτή μέχρι τις επίμαχες ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα, τις οποίες μάλιστα οι αρχές προσέγγισαν με βαρκάκι.

Η επιχείρηση ωστόσο λειτουργεί κανονικά, με τους πελάτες να γευματίζουν και να διασκεδάζουν στο εστιατόριο του μαγαζιού.

«Εμείς το καταγγείλαμε και στο λιμεναρχείο και στον δήμαρχο και παντού ότι αυτά τα αίσχη γίνονται στο συγκεκριμένο μέρος. Ήρθε τελικά το λιμεναρχείο, τους έβαλε το απαραίτητο πρόστιμο», είπε ο Θανάσης Σταμούλης, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Το εστιατόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά έως και τις 20 του μήνα όταν και έχει αποφασιστεί η οριστική σφράγιση της επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας μάλιστα αψηφώντας την απόφαση για λουκέτο, διοργάνωνε μεγάλο πάρτι το οποίο επικοινωνούσε στα social media. Το γλέντι ωστόσο σχόλασε πριν καν αρχίσει μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη των ελεγκτικών αρχών.

Σε 48 ώρες θα πρέπει να ξηλώσει τις αυθαιρεσίες

Η επιχείρηση έχει 48 ώρες προθεσμία να «καθαρίσει» ακτή και θάλασσα από τις παράνομες κατασκευές, ενώ εντός της ημέρας θα κοινοποιηθεί και το τσουχτερό πρόστιμο στον επιχειρηματία, το οποίο βάσει νόμου θα είναι τετραπλάσιο από το μίσθωμα ενός έτους.

«Ο νόμος είναι ο αυστηρότερος που πέρασε ποτέ. Δεν πρόκειται να χαριστούμε. Ούτε πέρσι «παίξαμε», ούτε θα «παίξουμε». Δεν θα χαριστούμε σε πέντε τύπους που παρανομούν στις παραλίες. Έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση όμως δεν είναι η μόνη που παρανομεί. Και σε άλλες παραλίες στη Ρόδο οι ξαπλώστρες έχουν μπει σχεδόν μέσα στο νερό και σε καμία περίπτωση δεν απέχουν τέσσερα μέτρα από τον αιγιαλό..

Την ώρα που η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διαμηνύει πως θα βάλει τέλος στην ανομία, οι καταγγελίες στην εφαρμογή Mycoast έχουν ήδη ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες.

«Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, resort κ.τ.λ. ξενοδοχειακοί οι οποίοι επιβάλλουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς απαγόρευσης και αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, αποκλείοντας τον απλό κόσμο να απολαύσει το μπάνιο του», είπε ο Παναγιώτης Λεονταράκης, μέλος κίνησης Ελεύθερης Παραλίας Θάσου.

Στην περίπτωση του beach bar στη Ρόδο, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ζητήσει δικαστικά την αναστολή της σφράγισης, παρά μόνο την ακύρωσή της από το τοπικό Εφετείο.

Το ιστορικό του beach bar στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Αυγούστου 2013 σφραγίστηκε από το ΣΔΟΕ μπαρ της επιχείρησης στην Μεσαιωνική πόλη, ενώ στις 15 Νοεμβρίου 2016 υπέγραψε σύμβαση 4 ετών για το εστιατόριο και κυλικείο Βουλής.

Λίγους μήνες μετά, στις  28 Μαρτίου 2017 υπήρξε μία προγραμματισμένη κατεδάφιση στην Αγία Μαρίνα. Τον Οκτώβριο του 2021 ο ιδιοκτήτες του beach bar προχώρησε σε αγωγή κατά δημοτικής επιχείρησης ζητώντας 1 εκατ. €, ενώ στις 8 Ιουνίου 2023 υπέγραψε σύμβαση με τον δήμο Ρόδου για μίσθωση αιγιαλού-παραλίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.