Ρωσία: Αλλαγή Συντάγματος με νέο νομοσχέδιο από τον Πούτιν

Tροπολογίες που ο ίδιος είχε ανακοινώσει κατά την διάρκεια του διαγγέλματος που είχε απευθύνει πρόσφατα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Βάσει του νομοσχεδίου η Κρατική Δούμα αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ προτείνεται επίσης στο άρθρο 75 του Συντάγματος να προστεθεί η θέση που λέει ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία διασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος του κατώτατου ορίου διαβίωσης στην Ρωσία και η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».

Επίσης προτείνεται να γίνουν πιο αυστηρές οι απαιτήσεις προς τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς θα πρέπει να ζουν στην Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών (σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 10 ετών) και να μην έχουν αποκτήσει ποτέ ξένη υπηκοότητα. Η απαίτηση να μην έχει κανείς ξένη υπηκοότητα, δεν αφορά τους κατοίκους της Κριμαίας.

Όρια ηλικίας θα υπάρξουν και για τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα μπορεί να γίνει Ρώσος πολίτης ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο 21 ετών και άνω .

Εκτός των άλλων προτείνεται να αφαιρεθεί η διατύπωση που λέει ότι δεν μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για δύο «κατά σειρά» θητείες.

Μια από τις πιο σημαντικές τροπολογίες είναι αυτή που αφορά στο καθεστώς του Κρατικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει να θεσπισθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα του προέδρου να διαμορφώνει το Κρατικό Συμβούλιο.

Ο θεσμός του Κρατικού Συμβουλίου δημιουργείται για την «συντονισμένη λειτουργία των οργάνων κρατικής εξουσίας», για τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και της κοινωνικό-οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα στις προτεινόμενες από τον πρόεδρο Πούτιν τροπολογίες, λείπει η διατύπωση ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει επίσης οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας να διορίζονται ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν είχε προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προτεραιότητα του ρωσικού Συντάγματος έναντι των διεθνών συμφωνιών στην ρωσική επικράτεια.

Επίσης, λίγο νωρίτερα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον 68χρονο γενικό εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Τη θέση του παίρνει ο 44 ετών αναπληρωτής επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την απαλλαγή του γενικού εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα των καθηκόντων του, επειδή αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, και προτείνει στη θέση του τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ίγκορ Κρασνόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή λίγες μόλις μέρες μετά τις προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές που έκανε ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στο ετήσιο διάγγελμά του και την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την οποία ακολούθησε ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

-Ad-