Ρωσία – ΗΠΑ: Γιατί αυξάνεται ο «κίνδυνος ατυχήματος» – Το εφιαλτικό σενάριο

Ο «κίνδυνος ατυχήματος» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αυξάνεται καθημερινά σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, καθώς οι Ρώσοι στρατιωτικοί φέρεται να έχουν διακόψει εδώ και ένα μήνα τις συνομιλίες με το Πεντάγωνο, από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η washingtonpost.com ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του ρωσικού Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ φέρεται να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» από την πρώτη μέρα της εισβολής και να αφήνουν στο «σκοτάδι» τους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις στρατιωτικές κινήσεις.

Με βάση το δημοσίευμα είναι φυσικό μεν να μην υπάρχει πλήρης επικοινωνία από την στιγμή που τα συμφέροντα είναι αντίθετα, όμως πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για ορισμένες τυπικές διαδικασίες, ώστε να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη κλιμάκωση.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την απευθείας επαφή των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Διοικητής των νατοϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη, από το 2009 ως το 2013.

Τι μπορεί να ανεβάσει την ένταση

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είπε στην Washington Post ότι η απουσία επικοινωνίας σε συνδυασμό με την τεταμένη κατάσταση και την απειρία Ρώσων στρατιωτών που είναι στη πρώτη γραμμή, μπορεί να οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Νεαροί πετούν με τζετ, κυβερνούν πλοία και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν είναι διπλωμάτες και οι πράξεις τους πάνω στην ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο όπου ΝΑΤΟ και Ρωσία υπνοβατούν προς τον πόλεμο επειδή οι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον το συμβαίνει».

Το εφιαλτικό σενάριο

Μεταξύ άλλων, έδωσε ένα παράδειγμα το οποίο χαρακτήρισε ως εφιαλτικό σενάριο και σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κίνδυνο ατυχήματος».

«Ας υποθέσουμε ότι ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα πολεμικό αεροσκάφος χτυπούσε μία αμερικανική βάση στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Ο τοπικός διοικητής θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα, θεωρώντας ότι αυτό το χτύπημα είναι ο προάγγελος μίας ευρύτερης επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την χρήση πυρηνικών όπλων», είπε στην Washington Post.

Σημειώνεται, ότι με βάση το δημοσίευμα, η μόνη επαφή που είχαν οι δύο πλευρές μετά από την ρωσική εισβολή ήταν εκείνη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, την περασμένη εβδομάδα.