(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ρωσία: Καταδίκη γυναίκας σε φυλάκιση 8 ετών επειδή ζήτησε τον θάνατο του Πούτιν

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει άμεσα με τον δικηγόρο της για να τον ρωτήσει αν θα ασκήσει έφεση.

Στρατοδικείο στην Μόσχα καταδίκασε μια 43χρονη γυναίκα σε φυλάκιση οκτώ ετών σε αποικία κρατουμένων, επειδή ανάρτησε στο διαδίκτυο αντιπολεμικά σχόλια, συμπεριλαμβανομένων μερικών μέσω των οποίων ζητούσε να δολοφονηθεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Αναστασία Μπερεζίνσκαγια, διευθύντρια θεάτρου της Μόσχας και μητέρα δύο μικρών παιδιών, κρίθηκε ένοχη βάση δύο νόμων στρατιωτικής λογοκρισίας, περί δυσφήμισης του ρωσικού στρατού και διάδοσης ψευδών πληροφοριών για τον στρατό, καθώς επίσης και για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν διωχθεί ποινικά στην Ρωσία, επειδή μίλησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρόγραμμα προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών OVD-Info, και περισσότεροι από 20.000 έχουν συλληφθεί για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες.

Χθες δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε μια 68χρονη παιδίατρο σε πεντέμισι χρόνια φυλάκιση, μετά την καταγγελία που έκανε η μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού, η οποία ισχυρίσθηκε ότι έκανε δημόσια σχόλια για τους ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

Στους πρώτους μήνες που επακολούθησαν της πλήρους κλίμακας στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μπερεζίνσκαγια έκανε δεκάδες αναρτήσεις κατά του πολέμου, στις οποίες έγραφε ότι ο ρωσικός στρατός, το υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο Πούτιν πραγματοποιούν «γενοκτονία» κατά του ουκρανικού λαού.

Στις 12 Μαΐου του 2022 έκανε πάνω από τριάντα αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte εκτοξεύοντας προσβολές κατά του Πούτιν και λέγοντας ότι ο ίδιος φέρει προσωπική ευθύνη για τους θανάτους των ανδρών των γυναικών και των παιδιών, που τα σώματα τους ανασύρθηκαν από τα ερείπια πολυκατοικιών.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι στοχεύει αμάχους, αν και χιλιάδες Ουκρανοί έχουν πεθάνει σε ρωσικές επιθέσεις.

Καθώς η Μπερεζίνσκαγια συνέχιζε να κάνει αναρτήσεις εκείνη την μέρα του Μαΐου, άρχισε να κάνει εκκλήσεις για τον θάνατο του Πούτιν, ο οποίος στα 72 του τείνει να γίνει ο μακροβιότερος εν ενεργεία ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή της Αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης τον 18ο αιώνα.

«Πυροβολήστε αυτόν τον ηλίθιο μπάσταρδο τον Πούτιν, πόσες ακόμα δολοφονίες αμάχων πρέπει να αντέξουμε;» έγραψε. «Σβήστε τον από προσώπου γης».

Η Μπερεζίνσκαγια παραδέχτηκε την ενοχή της βάσει των κατηγοριών για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» και δυσφήμιση του στρατού, ανέφερε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona, αλλά παραδέχτηκε μόνο εν μέρει την ενοχή της σχετικά με την κατηγορία για τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας.

Η Μπερεζίνσκαγια πάσχει από μικτή διαταραχή προσωπικότητας, αναφέρει το μέσο Mediazona επικαλούμενη την δικογραφία. Έχει δύο παιδιά, οκτώ και δέκα ετών, ενώ ο σύζυγός της πάσχει από επιληψία, αναφέρει το ρωσικό μέσο.

Στην τελική της κατάθεση στο δικαστήριο, την οποία επικαλείται το Mediazona, η Μπερεζίνσκαγια δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω τίποτα να πω, τίποτα να προσθέσω. Θα αποδεχθώ οποιαδήποτε απόφαση λάβετε».

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη – Κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τη Σαντορίνη – «Αποκλείουμε την έκρηξη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Προβληματισμός για τον τουρισμό στη Σαντορίνη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: Η στιγμή που 59χρονος επιχειρεί να διαρρήξει βανάκι
5 Φεβρουαρίου, 2025
Κ.Αρβανίτης: «Ερώτηση στην Κομισιόν για την επίθεση της Κυβέρνησης στον Συνήγορο του Πολίτη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δώρο ζωής από τον μικρό Άγγελο: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση νεφρών σε 37χρονο στο Ιπποκράτειο
5 Φεβρουαρίου, 2025
Πέμπτη ημέρα αγωνίας στη Σαντορίνη με μπαράζ σεισμικών δονήσεων – «Ερήμωσε» το νησί
5 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: Αυτές είναι οι ευάλωτες ζώνες του νησιού – Οι 5 περιοχές που απαιτείται δράση
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκ στο Αλιβέρι: Νέα υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους – Με χειροπέδες στην ασφάλεια
5 Φεβρουαρίου, 2025
Καβάλα: «Παγωμένη» η τοπική κοινωνία – Νέες αποκαλύψεις για τον 62χρονο καθηγητή
5 Φεβρουαρίου, 2025