Ρωσία: Τα σενάρια εισβολής στην Ουκρανία – Νέες επιθέσεις καταγγέλλουν φιλορώσοι αυτονομιστές

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η κρίση στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση της Ρωσίας και τη Μόσχα να επιμένει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, παρά τις δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε, οι ηγέτες της οποίας συναντήθηκαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δια στόματος του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση εισβολής.

Μετά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χθες επανήλθε με νέες δηλώσεις, τονίζοντας ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας», την οποία θα χρησιμοποιούσε η Μόσχα ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

«Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι η Ρώσοι είναι έτοιμοι να πάνε στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία. Η άποψή μου είναι ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε την απειλή ως «πολύ υψηλή».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη χθες εκτάκτως στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να συμμετάσχει στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική χώρα. αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός», για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, μια οργανωμένη επίθεση με drone εναντίον αμάχων, ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλά για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών -οι οποίες έχουν ήδη γίνει- και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Επίσης, αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάλεσε επίσης τη Μόσχα να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά ότι δε θα εισβάλει στην Ουκρανία.

Νέες επιθέσεις στο Ντονμπάς καταγγέλλουν φιλορώσοι αυτονομιστές

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.