Ρώσος αξιωματούχος «προτείνει» στον Σοϊγκού να «αυτοκτονήσει» και να «αναλάβει την ευθύνη» για τις ήττες στην Ουκρανία

Έξω φρενών έγινε ο Ρώσος αναπληρωτής διοικητής της κατεχόμενης Χερσώνας, καθώς σε ηχητικό που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ακούγεται να προτείνει την αυτοκτονία στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για τις ρωσικές ήττες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο τετράλεπτο, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής της κατεχόμενης επαρχίας της Χερσώνας, επέκρινε δριμύτατα τους «στρατηγούς και υπουργούς» στη Μόσχα που δεν κατανοούν τα προβλήματα στο μέτωπο. «Μάλιστα, πολλοί λένε: αν ήταν εκείνοι ο υπουργός Άμυνας που επέτρεψε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσαν, ως αξιωματικοί, να αυτοπυροβοληθούν. Όμως, ξέρετε, η λέξη “αξιωματικός” είναι ακατανόητη για πολλούς», είπε ο 45χρονος Στρεμούσοφ.

Μάλιστα, μια τέτοια «εκ των έσω» δημόσια και προσβλητική μομφή σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στη Ρωσία, όμως οι αλλεπάλληλες ήττες ώθησαν ορισμένους στενούς συμμάχους του Πούτιν να επιπλήξουν τους στρατηγούς. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, χλεύασαν τους στρατηγούς, λέγοντας ότι ο στρατός χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και ότι οι υψηλόβαθμοι πρέπει να καθαιρεθούν και να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν διορίστηκε σε αυτήν τη θέση το 2012. Η σχέση τους ήταν τόσο καλή που συχνά έκαναν διακοπές μαζί στα δάση και τα βουνά της Τούβα, απ’ όπου κατάγεται ο Σοϊγκού.

Οι επικρίσεις που δέχεται τώρα θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Πούτιν, εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο: να θυσιάσει ένα στενό σύμμαχο και να παραδεχτεί ότι ο στρατός απέτυχε ή να κρατήσει τον Σοϊγκού στη θέση του και να διακινδυνεύσει να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη.

-Ad-